Antiikkia TjudaSkolasta

HundenAbbe

Abbe -koira esittelee Rakel Sjöblomin neulomat sukat.

Lotten Eklund on pienestä pitäen ollut kiinnostunut vanhoista tavaroista. Tämä johtuu paljolti siitä, että hänen vanhempansa olivat kiinnostuneita vanhoista esineistä ja vaatteista. Perhe kävi usein kirpputoreilla, etenkin matkalla isovanhempien luo. Reitin varrella oli suosittu kirpputori.

Eklund muutti puolisonsa kanssa entisen Tjudan koulun tiloihin ja he perustivat oman osto- ja-myyntiliikkeensä sinne. Yritys ostaa ja myy mielenkiintoisia tavaroita aina matoista, huonekaluista, koriste-esineistä, sisustustarvikkeista, tekstiileistä vaatteisiin. Eniten tavaroita hankitaan muutto-, siivous- tai kuolinpesistä.

Eklundin kaupasta löytyy myös hänen  äitinsä Rakel Sjöblomin valmistamia käsitöitä kuten neuleita ja mattoja. 

Tekstiilien joukosta löytyy mm vanhoja pöytäliinoja, pyyhkeitä, pitsillä koristettuja lakanoita, hääpukuja, kastemekkoja ja muita hyvinkin vanhoja juhlavaatteita.

Laajaan tavaravalikoimaan mahtuu hyvin erilaisia tavaroita eri vuosikymmeniltä. Jotkut voivat olla jopa useita satoja vuosia. Eklundin mukaan on tärkeää käsitellä tavarat varoen ja välttää niihin koskemista ellei tarkasta niitä ostoaikeissa. Vanhat esineet ovat herkkiä ja voivat mennä rikki. Varsinkin vanha keramiikka ja posliini voi olla haurasta. Uushopeiset aterimet joudutaan kiillottamaan uudestaan, jos niihin kosketaan.

Eklund muistuttaa myös asiakkaita pitämään mielessään, että liike ennen kaikkea toimii perheen kotina. Siellä perhe asuu kolmen koiransa, Abben, Idan ja Pippin kanssa. Perheeseen kuuluvat myös kaksi kissaa ja kaksi kania. Pihapiirissä on kaksi hevosta joten siellä sopii liikkua rauhallisesti.

TjudaSkolaan voi tutustua aukioloaikoina ja sääntöjä noudattaen. Eklund kertoo, että asiakkaat usein etsivät vintagetavaroita, designmaljakoita, vanhoja aterimia ja aika usein vanhoja vaatteita.

Tien viereen Eklund on pystyttänyt ns omatuntokirppiksen. Maksat tavarasta arvioimasi hinnan.

TjudaSkola on auki lauantaisin klo 11-14. Omatuntokirppis on auki päivittäin sään salliessa klo 11-16.

 

Text och foto: Heidi Lindberg käännös: Ingrid Sandman

Gamla-bestick

Vanhat aterimet ovat suosittuja.