Frisbeegolf allt populärare

30.6.2022 - annonsbladet

1_IMG_korinpystytys_artikel

Västanfjärds talkogäng sätter upp korgar.

Det går  numera bra att spela frisbeegolf på Kimitoön. Banan i Amosparken har grundligt förnyats och en helt ny bana öppnas i Västanfjärd. Båda har 18 korgar vilket är standard för frisbeegolfbanor. I Dalsbruk finns också en fullstor bana så man har nära till var man än bor på ön.

Frisbeegolf bygger på samma koncept som golf. Målsättningen är att kasta frisbeen i korgen med så få kast som möjligt. Korgen kan befinna sig riktigt långt från kastplatsen, över hundra meter. En god frisbeegolfbana bjuder också på höjdskillnader och hinder. Därför är skogsmark utmärkt för banorna.

AMOSPARKENS bana började renoveras redan i höstas men arbetet stoppades några månader p.g.a. att det fanns så mycket snö. En del av banan går i öppet landskap, en del i skog. Fritidschefen Bo-Eric Ahlgren berättar att många fr.o.m. maj har använt banan.

Renoveringen har medfört olika rutter. Man kan t.ex. spela en hel runda med 18 korgar men också ta en kortare rutt med 5-6. I parken har man också anlagt en tre kilometers bana där man kan kombinera frisbeegolf med traditionell motion. Intill banorna finns QR-koder; man kan öppna videor med motinsrörelser i smartmobilen. En av rutterna är hinderfri.

Ahlgren konstarerar att frisbeegolf är en gren som passar alla börjande från lågstadiet.  Den är en avslappad hobby och man ser ofta unga vuxna som med sina kompisar spelar frisbeegolf.

Miljöministeriet bidrog till renoveringen av banan i Amosparken. Ahlgren påminner om att grenen är förmånlig. Utöver en frisbee behöver man ingenting annat. Banan får användas av alla, både ortsbor och utsocknes.

(artikeln fortsätter under annonsen)

30.6_kompass_254x140_HighRes copy

DEN NYA banan i Västanfjärd blir just färdig. Man hör hammarslag och skruvmejseln går ur hand i hand då byalagsmedlemmar sätter upp korgar i skogen. I Västanfjärd ställer man som bekant upp till talko.

Byalagsordförande Max Andersson berättar att man ville bygga en bana eftersom grenen är än växnade trend. Dessutom passar den alla. Han tror att man kommer att se många familjer och ungdomar på banan.

Den ligger helt i skog. Enligt Andersson är skogen det ställe där många slappnar av och det är bra för det psykiska välmåendet. Att röra sig i skogen och kombinera detta med frisbeegolf är idealiskt.

Talkogänget njuter också av att vara i skogen. Jämfört med tidigare byggtalkon är banan ett mindre projekt. Man har räknat med 457 arbetstimmar, vilket kan låta mycket. Renoveringen av badstranden i fjol innebar emellertid 700 timmar.

Västanfjärdsbanan är avsedd för träning. Än så länge planeras inte kurser eller tävlingar. Banan öppnades till midsommaren men den egentliga öppningshögtidligheten arrangeras i höst då skolorna har börjat.

3_IMG_kori_artikel

Höjdskillnader i Amosparkens bana.

DALSBRUK har hafr en frisbeegolfbana sedan 2017. Där kan de största entusiasterna också tävla. Jäntevä och Frisbeegolfarna arrangerar varje tisdag veckotävlingar med början kl. 17.30. En tisdag deltog rekordmånga, 26 i vuxenserien och 5 juniorer. Tävlingarna pågår till hösten.

Frisbeegolf spelas allra mest i världen just på Finlands fastland och på Åland. Detta framgår av UDisc-appen som jämförde antalet registrerade omgångar i förhållande till befolkningsmängden i olika länder år 2021 (frisbeegolfliitto.fi). FM-tävlingarna arrangeras i år i Åbo 4-7.8.

 

Text & Foto: Saara Laaninen, Översättning: Ingrid Sandman

2_IMG_Nuoli_artikel

Pilen i korgen visar var banan forstätter.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram