Frisbeegolf valtaa uusia alueita

30.6.2022 - annonsbladet

1_IMG_korinpystytys_artikel

Västanfjärdin talkooporukan jäsenet pystyttävät frisbeegolf-koria.

Kemiönsaarella on tätä nykyä hyvät puitteet frisbeegolfin harrastamiseen. Amospuiston rata on uusittu perusteellisesti, ja Västanfjärdiin on avautumassa upouusi rata. Molemmat ovat 18 korin väyliä, mikä on frisbeegolfradan standardipituus. Taalintehtaalta löytyy niin ikään täysiväyläinen rata, joten pelipaikkoja löytyy mukavasti ympäri saarta.

Frisbeegolfin idea on samankaltainen kuin golfissa. Pelaajan tavoitteena on heittää frisbeekiekko koriin mahdollisimman vähillä heitoilla. Kori saattaa olla hyvinkin kaukana heittopaikasta, jopa yli sadan metrin päässä. Hyvällä frisbeegolfradalla on myös korkeuseroja ja esteitä. Siksi esimerkiksi metsä on oivallinen paikka radalle.

AMOSPUISTON rataa alettiin uusia jo viime syksynä, mutta lumisen talven vuoksi rakennustyöt seisoivat muutaman kuukauden ajan. Osa uudistetun radan väylistä on avoimessa maastossa ja osa sijaitsee metsässä. Kemiönsaaren vapaa-aikatoimenjohtaja Bo-Eric Ahlgren kertoo, että toukokuusta alkaen radalla on nähty monia frisbeegolfin harrastajia. 

Frisbeegolfradalle on uudistuksen myötä luotu erilaisia reittejä. Harrastajat voivat esimerkiksi pelata täyden 18 väylän kierroksen, mutta mahdollista on myös pelata lyhyempi 5–6 väylän reitti. Puistoon on lisäksi luotu kolmen kilometrin pituinen rata, jossa frisbeegolfin voi yhdistää perinteisempään kuntoiluun. Väylien varrelta löytyy nimittäin QR-koodeja, joista aukeaa puhelimelle videoita kuntoliikkeiden tekemiseen. Yksi reiteistä on myös esteetön.

Ahlgren korostaa, että frisbeegolf on laji, joka sopii kaikille alakouluikäisistä alkaen. Kyseessä onkin varsin rento harrastus, ja frisbeegolfradoilla näkyy usein nuoria aikuisia kaveriporukoissaan.

Amospuisto sai Ympäristöministeriöltä avustusta radan uudistamiseen. Ahlgren huomauttaa, että laji on myös pelaajalle varsin edullinen. Frisbeekiekon lisäksi harrastamiseen ei juuri muuta tarvitakaan. Ahlgren toivottaa lopuksi kaikki tervetulleiksi radalle, niin paikalliset kuin kesäasukkaatkin.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

30.6_kompass_254x140_HighRes copy

VÄSTANFJÄRDIN uusi frisbeegolfrata on juuri valmistumaisillaan. Vasarat paukkuvat ja ruuvimeisseli vaihtaa kättä, kun kyläyhdistyksen jäsenet pystyttävät koreja metsään. Talkoohenki on västanfjärdiläiseen tapaan korkealla.

Västanfjärdin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Max Anderssonin mukaan alueelle haluttiin rakentaa rata, sillä frisbeegolf on kasvava trendilaji Suomessa. Lisäksi laji sopii hyvin kaikenikäisille, sekä nuorille että vanhemmille. Andersson uumoilee, että radalla tullaan näkemään paljon perheitä ja nuoria.

Västanfjärdin uusi rata on kokonaan metsässä. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja on sitä mieltä, että metsässäolo on monelle tapa rentoutua ja tekee hyvää pääkopalle. Voisikin sanoa, että frisbeegolfin hienous piilee siinä, kun metsässä liikkumisen ilo ja jännittävä peli kohtaavat.

Myös itse talkooporukka saa nauttia metsästä väyliä rakentaessaan. Andersson kertoo, että verrattuna edellisiin rakennustalkoisiin on frisbeegolfradan rakentaminen pienempi projekti. Talkoihin on varattu yhteensä 457 työtuntia, joka saattaa kuulostaa suurelta määrältä. Nivelaxin uimarannan kunnostamiseen viime vuonna kului kuitenkin jopa 700 työtuntia. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Västanfjärdissä olisi ahkeria talkoolaisia! 

Andersson kertoo, että Västanfjärdin uusi rata on tarkoitettu harjoittelua varten. Ainakaan vielä kursseja tai kilpailuja ei ole suunnitteilla. Radan on tarkoitus aueta kävijöille juhannuksena, mutta varsinaiset avajaiset järjestetään syksymmällä koulujen alettua.

3_IMG_kori_artikel

Amospuiston frisbeegolfradalla on korkeuseroja maastossa.

TAALINTEHTAALLA on ollut frisbeegolfrata jo vuodesta 2017. Siellä innokkaimmat lajinharrastajat pääsevät myös kisaamaan. Jäntevä ja Frisbeegolfaajat järjestävät joka tiistai viikkokilpailut klo 17.30 alkaen. Viime tiistaina osallistujia oli ennätysmäärä: 26 aikuisten sarjassa ja 5 junioreissa. Viikkokilpailut pelataan syksyyn asti.

Kun Kemiönsaarellakin on jo näin paljon frisbeegolfratoja, niin ei liene yllättävää, että lajia pelataan maailmassa kaikista eniten nimenomaan Suomessa ja Ahvenanmaalla. Tieto perustuu UDisc-sovellukseen, joka vertaili sovellukseensa kirjattujen pelattujen frisbeegolf-kierrosten määrää suhteessa asukaslukuun eri maiden välillä vuonna 2021 (frisbeegolfliitto.fi). Lajin SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Turussa 4–7.8.2022.

 

Teksti & Kuva: Saara Laaninen

2_IMG_Nuoli_artikel

Korissa oleva nuoli näyttää radan etenemissuunnan.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram