Fakta botade rädslan för exotiska djur

2.9.2021 - Michael Nurmi

Terrarium Bild 9_artikel

Terrarium.

De vanligaste husdjuren i människors hem brukar för det mesta vara hund och katt eller andra djur med päls. I Sari Nymans hem finns förutom hunden Jade och katten Reetu även andra mindre håriga husdjur, nämligen fyra ormar, en leopardgecko samt tre tarantula spindlar.  

Nyman är hemma från Tammerfors, men är bosatt i Kimito sedan 8 år tillbaka. Intresset för exotiska djur har inte alltid varit så starkt, snarare tvärtom. 

- Jag har tidigare varit rädd för dessa djur, men ju mer jag lärde mig om arterna, destu mer försvann rädslan, berättar Nyman.

Okunskapen samt det inlärda tankesättet har gjort att människor är rädda för djuren. 

Det första exotiska djuret Nyman skaffade var en sköldpadda, därefter även majsorm och skäggagam. 

Eftersom varken ormar, ödlor eller spindlar tycker om beröring eller att bli hanterade, är det för det mesta husdjur som endast beundras på avstånd. 

- Det är intressant att följa med då de håller på med sitt  och är enligt mig väldigt vackra djur, säger Nyman.

De är alla enskilda individer som bör skötas om på olika sätt.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202135

Innan man skaffar ett djur bör man noggrant ta reda på information för att kunna ta hand om djuret på bästa möjliga sätt. Det finns även lagstadgade rekommendationer för mått på olika terrarier, beroende på art och storlek samt andra behov som bör tas i beaktande.

Vissa arter är väldigt rörliga, andra gillar att gräva eller att klättra. Då bör utrymmet vara tillräckligt stort och det bör vara möjligt att kunna erbjuda tillräckligt med bottenmaterial för de grävande djuren, samt tillräcklig höjd för dem som gillar att klättra. Även fukt och värme bör kontrolleras. 

Gömställen bör det finnas rikligt av lika som i naturen, även fastän det kan vara tråkigt att djuret därav visar sig mer sällan. Ormarna äter för det mesta möss och råttor, leopardgeckon äter främst kackerlackor, larver och syrsor. 

För en nybörjare rekommenderar Nyman att eventuellt börja med en majsorm, den är lättskött och visar sig ofta.  

- Det har alltid funnits djur i mitt liv och kommer alltid att finnas, säger Nyman.

Text: Heidi Lindberg, Bild: Sari Nyman

Leopardgeckon Roosa Bild 5_artikel

Tarantula Bild 6_Artikel

Leopardgecko Roosa, 11 år gammal och tarantula.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram