Tieto poisti pelon eksoottisiin lemmikeihin

Terrarium Bild 9_artikel

Terraario.

Tavallisimpia lemmikkejä ovat kissat ja koirat tai muut karvaiset otukset. Sari Nymanin kodissa on Jade koiran ja Reetu kissan lisäksi karvattomia lemmikkejä, neljä käärmettä, leopardigekko ja kolme lintuhämähäkkiä.

Nyman on kotoisin Tampereelta, mutta on asunut Kemiönsaarella jo kahdeksan vuotta. Alkuun hän ei ollut kiinnostunut eksoottisista lemmikeistä. Hän kertoo aiemmin pelänneensä niitä. Mitä enemmän hän sai tietoja näistä lajeista sitä vähemmän hän niitä pelkäsi. Tietämättömyys ja ajattelutapa saa ihmiset pelkäämään tuntemattomia eläimiä.

Nymanin ensimmäinen eksoottinen eläin oli kilpikonna. Sen jälkeen hän hankki maissikäärmeen ja parta-agaman.

Käärmeet, liskot ja hämähäkit eivät pidä käsittelystä ja niitä on parasta ihailla katsomalla. Nymanin mukaan on mielenkiintoista seurata niiden touhuja. Hänen mielestään ne ovat kauniita. Ne ovat yksilöitä ja niitä kuuluu hoitaa asianmukaisesti. Ennen lemmikin hankintaa on tutustuttava lajin tarpeisiin, jotta voisi hoitaa lemmikkiä oikein. Terraariolle on lain määräämät mitat, lajin, eläimen koon ja muiden tarpeiden mukaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202135

Jotkut lajit ovat hyvinkin liikkuvaisia, toiset pitävät kaivamisesta tai kiipeilystä. Tilan on oltava tarpeeksi suuri, sekä kaivaville eläimille on oltava tarpeeksi pohjamateriaalia ja korkeutta riittävästi kiipeilijöille. Kosteus ja lämpötila on huomioitava.

Luonnossa eläimille löytyy piilopaikkoja. Kotioloissakin niitä kuuluu olla vaikka eläintä ei pääse seuraamaan, kun ne ovat piilossa. Käärmeiden ruoka koostuu enimmäkseen hiiristä ja rotista. Leopardigekko syö torakoita, toukkia ja heinäsirkkoja.

Nyman suosittaa vasta-alkajalle viljakäärmettä. Se on helppohoitoinen ja usein näkyvissä. 

– Lemmikit ovat aina olleet elämässäni läsnä ja tulevat jatkossakin olemaan, Nyman sanoo.

Teksti: Heidi Lindberg, Kuva: Sari Nyman, Käännös: Ingrid Sandman

Leopardgeckon Roosa Bild 5_artikel
Tarantula Bild 6_Artikel

Leopardgekko Roosa, 11 v. ja lintuhämähäkki.