Ensamheten ledde till böckerna och författarskapet

2.12.2021 - Michael Nurmi

Sanna Tahvanainen_artikel

Sanna Tahvanainen.

Författaren Sanna Tahvanainen från Björkboda tyckte redan i tidig ålder om att läsa och skriva. Samtidigt anser hon att frånvaron av böcker i hennes eget barndomshem lade grunden till intresset för författarskapet. 

När Annonsbladet ringer upp Sanna Tahvanainen berättar hon att hon senare samma dag ska åka till Kimitoön. 

- Min låtsasmormor Teta är 92 år och jag vill träffa henne ännu medan hon lever, säger Tahvanainen. 

Låtsasmormodern har betytt mycket för Tahvanainen. Som barn fick Tahvanainen snabbt ett intresse för att läsa och skriva men i hennes barndomshem fanns knappt några böcker. Istället gick hon med låtsasmormodern till biblioteket i Kärra, där de kunde sitta och läsa i flera timmar. 

- Som barn var jag blyg och känslig. Ingen av mina vänner bodde heller i närheten av Björkboda. Därför blev böckerna det jag ägnade mest tid åt.  

Trots bristen av böcker och litteratur i Tahvanainens barndomshem fanns det ändå annat som hon uppskattade. 

- Jag avundades andra barn som hade föräldrar som läste själva och för sina barn, då mina inte gjorde det. Men mina föräldrar hade andra viktiga egenskaper som jag uppskattade. Min mamma var bra på att baka och min pappa kunde laga cyklar.   

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202148

Från poesi till roman

Sanna Tahvanainen berättar att hennes intresse för att skriva började redan i lågstadiet. Några år senare, i högstadiet, intresserade hon sig för poesi. Men poesin fick ändå ge vika för en annan genre. 

- I gymnasiet sa min modersmålslärare till mig att jag kommer att bli en romanförfattare. Då tänkte jag “va, nej, det stämmer inte”, säger Tahvanainen.

Men modersmålsläraren visade sig ha rätt. Tahvanainen kom visserligen till först ut med diktsamlingen Fostren som 19-åring men publicerade sedan romanen Silverflickan år 2002. Därefter har hon skrivit flera romaner, bland annat Körsbär i snön år 2019 och barnboken Min svarta hund förra året. På våren publiceras hennes följande roman: Vad gör fjärilar när det regnar? 

- Jag började skriva romaner eftersom jag tyckte att poesin inte längre gav mig utmaningar, säger hon och jämför skrivandet av poesi med ett hundrameterslopp och skapandet av en roman med ett maraton. 

Tahvanainen började studera litteratur- och kvinnovetenskap vid Åbo Akademi år 1994, samma år som hennes första diktsamling kom ut. Under studietiden flyttade Tahvanainen för ett år till Danmark för att studera dansk litteratur och kvinnoforskning. 

- Men jag ägnade mer tid åt skrivandet än åt studierna, skrattar hon. 

Att Tahvanainen skriver både barnböcker och vuxenromaner finner hon naturligt. 

- Jag vill hålla mitt yrkesliv intressant, därför har jag velat skriva olika sorters böcker och texter, säger hon. 

 Numera bor Tahvanainen i Helsingfors, där hon trivs bra. 

- Jag är en stadsbo och känner mig malplacerad på landsbygden. Jag har inga vänner på Kimitoön men jag besöker gärna min mamma i Dalsbruk och pappa i Västanfjärd. Men i övrigt vistas jag sällan i barndomstrakterna, säger Sanna Tahvanainen. 

 

Faktaruta – Sanna Tahvanainen

Ålder: 46

Född i: Björkboda

Bor nu i: Helsingfors

Yrke: Författare

Hobbyer: Träffa vänner, gå på bio, promenader

Text & bild: John Eriksson

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram