Yksinäisyys johdatti kirjojen maailmaan

Sanna Tahvanainen_artikel

Sanna Tahvanainen.

Jo lapsena björkbodalainen Sanna Tahvanainen kiinnostui lukemisesta ja kirjoittamisesta. Vaikka hänen lapsuudenkodissaan ei harrastettu kirjallisuutta, hän innostui itse kirjoittamisesta – ja lukemisesta.

Kun Ilmoituslehdestä soitettiin kirjailija Sanna Tahvanaiselle, oli hän juuri lähdössä Kemiönsaarelle.

– Varamummoni Teta on 92-vuotias ja haluan tavata häntä vielä, kun hän on elossa, Tahvanainen kertoo.

Varamummo on merkinnyt kirjailijalle paljon. Hänen kanssaan Tahvanainen kävi Kärran kylän kirjastossa, jossa he viettivät yhdessä useita tunteja lukien.

– Lapsena olin ujo, herkkä ja yksinäinen. Ystävistäni kukaan ei asunut Björkbodan lähistöllä, joten kirjoista löytyi lohtua. Käytin lukemiseen paljon aikaa.

– Kadehdin muita lapsia, joiden vanhemmat lukivat itse ja myös lapsilleen. Meillä ei luettu. Mutta minun äitini oli hyvä leipomaan ja isäni osasi korjata polkupyöriä, muistelee Tahvanainen arvostaen.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202148

Runotytöstä kirjailijaksi

Lukioikäisenä Tahvanainen kiinnostui runoudesta, mutta lopulta sen piti antaa tilaa toisellekin genrelle.

– Lukion äidinkielenopettajani väitti minusta tulevan kirjailija. En uskonut, ajattelin, ettei se voi olla totta!, Tahvanainen muistelee.

Mutta ajan myötä osoittautui, että opettaja oli kuin olikin oikeassa. Tahvanainen julkaisi ensimmäisen runoteoksensa, Sikiöt, jo 19-vuotiaana. Vuonna 2002 julkaistiin Hopeatyttö, ja sen jälkeen useita romaaneja kuten Kirsikat lumessa (2019), lastenkirja Minun musta koira (2020) ja keväällä 2022 ilmestyy Mitä perhoset tekevät sateella?

– Aloin kirjoittaa romaaneja, koska runous ei enää tuonut minulle haasteita. Runous on kuin 100 metrin juoksu ja romaanin kirjoittaminen on kuin maratooni.

Tahvanainen aloitti kirjallisuuden ja naistutkimuksen opinnot Turussa Åbo Akademissa vuonna 1994, samana vuonna kuin hänen ensimmäinen runokokoelmansa julkaistiin. 

Opinnoistaan yhden vuoden hän vietti Tanskassa opiskellen tanskalaista kirjallisuutta ja naistutkimusta.

– Käytin enemmän aikaa kirjoittamiseen kuin opintoihin, hän naurahtaa. Tahvanaiselle on luonnollista kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille.

– Haluan pitää työelämäni mielenkiintoisena, siksi kirjoitan erilaisia kirjoja ja tekstejä.

Nykyään Tahvanainen asuu Helsingissä ja viihtyy siellä hyvin.

– Olen kaupunkilainen, maalla tunnen olevani väärässä paikassa. Minulla ei ole ystäviä Kemiönsaarella, mutta käyn mielelläni äitini luona Taalintehtaalla ja isän luona Västanfjärdissä. Muuten vietän harvoin aikaani lapsuudenmaisemissa.

 

Tietolaatikko – Sanna Tahvanainen 

Ikä: 46 

Syntynyt: Björkboda, Kemiönsaari

Asuu nyt: Helsinki 

Ammatti: Kirjailija  

Harrastukset: Ystävien tapaaminen, elokuvat, kävely

Teksti & kuva: John Eriksson

Share this in: