Diamantmålning – ett växande intresse

nabb_tarja Karlsson_leila_artikel

Tarja Nabb & Leila Karlsson, på väggen bakom syns en del av Tarjas färdiga bilder.

Diamantmålning har för många blivit en underhållande sysselsättning.

Kallas även diamantbroderi, diamantkorsstygn samt diamantkonst. Hantverket går ut på att placera små färgade plastpärlor på en färdigt färgkodad och numrerad självhäftande plastduk som sedan bildar ett mönster eller en bild, det är alltså inga diamanter som namnet antyder som används trots att man kanske eventuellt skulle kunna tro det. Till redskapen hör en viss sorts penna, vax samt plastbricka. Vaxet fäster man på pennan för att lättare kunna greppa de små pärlorna som sedan ska placeras ut på plastduken. 

Denna sysselsättning lär ska ha en avkopplande effekt samt kan hjälpa att lära dig att fokusera bättre, det är tidskrävande men då en lyckad bild äntligen är klar så uppstår oftast en bra känsla.

Det finns otroligt många olika modeller som man kan införskaffa på olika ställen, t.ex. på internet, bokhandlar eller andra hobbybutiker.

Två väninnor som verkligen fastnat för detta är Tarja Nabb och Leila Karlsson. De har varit vänner sedan förut, men efter att intresset för diamantmålning tog fart så har de umgåtts allt oftare. 

Leilas intresse började efter att hon vann en bild på lotteri och tyckte det var så roligt att hon efter det valde att skaffa fler bilder. Idag har hon cirka 20-25 stycken bilder hemma på väggarna, även större bilder som är 70x80cm stora. 

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass19_2022

Tarjas intresse tog fart efter att Leila gav henne en bild i present, och har sedan dess hunnit få klart 9 stycken bilder. Just nu har Tarja även på gång ett lite större projekt, en bild som ska bli 70x100cm stor. 

På fritiden packar de ofta ihop sina pärlor och åker till varandra, där kan de sitta i timmar och pärla på sina bilder samtidigt som de diskuterar och lyssnar på dansbandsmusik. 

⁃ Vi skrattar och pratar om allt möjligt, ”förbättrar världen” så att säga. Det är roligt att plocka med pärlor, berättar Tarja och Leila och skrattar.

Samtidigt håller de båda med om att det är väldigt avkopplande och rofyllt. Det är även intressant att följa med vad andra människor har tagit sig an för projekt, bland annat på facebook finns det grupper där olika människor delar sina bilder.

timanttimaalaus_artikel

Pärlorna är väldigt små, på bild syns en tändsticka som jämförelse.

På internet finns det många olika butiker där man kan skaffa sig fler bilder, därifrån har de båda två hittat en hel del. 

⁃ Det finns ju hur mycket bilder som helst, då vi hittat någon bild rings vi ofta eller skickar sms för att ivrigt berätta vad det är för bild som vi klickat hem till näst. Jag vill alltid ha en bild jag kan fortsätta med då jag väl blivit klar med en annan, berättar Tarja.

Det finns även möjlighet att beställa bilder av egna foton, Leila har pärlat en bild av hennes dotters bröllopsbild som de sedan fick i present. Tarja har pärlat bilder av sina barnbarn samt av hennes dotters hund. 

Trots att väggarna hemma börjar bli fulla med bilder, är de båda inställda på att det nog ska rymmas fler bara man ordnar lite.

 

Text & Foto: Heidi Lindberg

redskap_artikel

Redskap som används. 

Share this in: