DB Bistro & Butik öppnar vid Dalsbruks gästhamn i sommar

Bistro_artikel

Byggnaden kommer att placeras på piren vid inloppet till hamnen. Bild: Sam Forsbom

DB Marina i Dalsbruk fortsätter att bredda sin verksamhet. Nyaste tillskottet Doyle Sails Dalsbruk, segelmakeri och möbeltapetsering, har knappt hunnit starta upp sin verksamhet, innan nästa projekt lanseras. Till sommaren är det meningen att nya stället DB Bistro & Butik skall slå upp sina dörrar på Eugenia-piren intill gästhamnen. Idén, som från början var en container och en vinbar, har nu grott en längre tid och utvecklats till en strandnära bistro-vinbar och skärgårdsbutik. Målsättningen för DB Marina har sedan starten år 2017 varit, att bit för bit utveckla servicen för alla som rör sig i centrum av Dalsbruk.

SAM FORSBOM från DB Marina säger att läget nu är otroligt passande för att starta upp en dylik verksamhet. På grund av pandemin, kommer folk att resa mera i hemlandet ännu detta år och sommartid lockar skärgården. Gästhamnen är förnyad, med nya bryggor och en lång vågdämpare, där dagsbesökare kan ta i land. På andra sidan viken ligger den nya marinan, vars platser nästan är utsålda. Redan den första sommaren märktes att flera båtägare passade på att distansjobba från sina båtar, medan andra trivdes så bra i hamnen att de tillbringade helgerna på sina båtar vid bryggan. En sak som gläder kunderna är att DB Marina erbjuder bastu och duschar för dem som hyr båtplats i marinan, berättar Seidi Lindroos. Dalsbruks gästhamn, valdes till årets gästhamn år 2004. Kraven på service har ändrat efter det, och därmed är alla förnyelser välkomna.

– Förr räckte det för många att kasta ankar i en vacker naturhamn, nu vill man oftare övernatta i gästhamnar med all tänkbar service, säger Forsbom.

MAN HAR fått klartecken från kommunens tekniska nämnd för projektet. Nu återstår att få byggnadslov och andra tillstånd, innan man på allvar sätter i gång med de konkreta byggnadsarbetena. DB Marina hyr piren intill gästhamnen av kommunen. Bistron och skärgårdsbutiken, på cirka 130 kvadratmeter, byggs ihop av containers och en trämodul, som redan finns hos företaget i Dalsbruk. Utsidan kläs med träpanel och terrassen får en glasvägg. Byggnadsarbetena sköts av företagets egna personal och bekanta lokala samarbetspartners, men till sommaren behövs drygt tio personer, för att sköta både gästhamnen, bistron och butiken. Gästhamnskontoret kommer att flytta till samma byggnad, vilket gör att servicen förbättras för båtgästerna. Hela byggnaden kommer att omgärdas av bryggor och en terrass byggs runt den lilla fyren, där man kommer att sätta ut bänkar för allmänheten.

– Vi vill att det skall vara ett ställe där alla kan trivas och träffas, både ortsbor, sommargäster och båtfolk, säger Forsbom.

(Artikeln fortsätter efter annonsen)

kompass_254x140_abl_202110

SOM KONSULT och planerare av bistron har Tone Leganger fungerat. Hon berättar att bistron inte kommer att vara en regelrätt restaurang, utan att man kommer att koncentrera sig på kalla och varma smårätter och använda sig så långt det är möjligt av lokalt producerade råvaror. Man skall kunna sticka sig in på ett glas gott vin eller en lokalt producerad öl och samtidigt avnjuta något saltigt eller sött tilltugg. Det är meningen att allt skall tillredas på plats, det skall vara fokus på fräscha och lokala råvaror. Man kommer också att satsa på miljövänliga serveringskärl och bestick för take away bruk.

– På morgnarna kommer man att känna doften av nygräddat bröd, som gästhamnsbesökarna kan hämta till frukosten, säger Leganger.

Man startar i denna omfattning under den första säsongen, och försöker sedan utveckla verksamheten efter kundernas önskemål. Stämningen skall vara avslappnad och välkomnande.

I SKÄRGÅRDSBUTIKEN kommer man att sälja skandinaviska, inhemska och lokala varor och mathantverk. På Kimitoön finns ett stort utbud av produkter, men geografiskt utspritt för kunderna. Nu öppnar DB Marina upp för att i sin butik sälja av de lokala varorna, hantverkarna får gärna ta kontakt för diskussion. I skärgårdsbutiken skall det vara lätt att hitta trevliga helheter för kunderna. Utbudet i butiken består av pärlor från Kimitoön. Dessutom får man i butiken textilier av hög kvalitet och kända märken, så som Fjällräven, Holebrook och KiviKivi. För den skandinaviska inredningen till hemmet, stugan eller båten står Lovely Linen, Krafunk, Blomus och FrånÖn. Som pricken på i:et finns produkter som också är bekanta från bistrons meny, bland annat lokalt kött från Sjölax Gård, Vestlax Mellangård och Westankärrs Gård, samt grönsaker från Björknäs Trädgård och ekologiska Add:Wise-kryddor. Anne Hotti, som under vintrarna reparerar segel och syr inredning till båtar i Doyle Sails Dalsbruk, kommer att vara ansvarig för butiken. Meningen är att skärgårdsbutiken och bistron fungerar som en helhet, där samma produkter som säljs i butiken används i bistron. Det blir lite som resemässans skärgårdsbutik, men i Dalsbruk.

Med detta nya koncept hoppas man på att locka allt fler och andra typers människor till Dalsbruk. Det blir förstås en viss konkurrens med de befintliga restaurangerna, men på DB Marina ser man ändå DB Bistro & Butik som ett komplement till ortens övriga restauranger genom sitt annorlunda koncept. Man är övertygad om att ju mera man satsar på olika sorters service runt gästhamnen, desto flera människor kan man locka till Dalsbruk.

– Platsen på piren är perfekt, man kan se ut mot Bruksfjärden åt ena hållet och in mot gästhamnen åt det andra hållet, säger Forsbom.

 

Text & bild: Maria Manelius/IS

db_bistro_personer_artikel

Seidi Lindroos från DB Marina och Tone Leganger väntar ivrigt på att komma igång med DB Bistro & Butik till sommaren. Bakom dem skymtar piren, som DB Marina hyr av kommunen.

Share this in: