Bjärkas fick solpaneler

11.9.2019 - Michael Nurmi

Bjärkas Golf sällar sig till flertalet företag på ön som installerat solpaneler. Här handlar det om 236 paneler med en sammanlagd effekt på 70 kW. Panelerna är utplacerade på fyra byggnaders tak.

Magnus Bergholm, intresserad av energilösningar sedan länge, visar wattmätaren i vilken det går att se produktionen.

– Det fascinerande är att det inte behöver vara soligt för att det ska bli siffror, funderar han.

En del av den producerade energin lagras i en sex kubikmeter stor ackumulatortank, som sedan tidigare funnits på gården, samt med golvvärmeslingor i betonggolv.

– Det mesta av energin behövs på gården, men troligen måste en del överskottsenergi säljas under riktigt soliga dagar, vilket inte är någon vidare bra affär, tror Bergholm.

Gårdens inkvarteringsverksamhet och restaurangfaciliteter behöver under sommaren energi till bland annat kylskåp och frysar.

– Den ekonomiska biten är en sak, vi räknar med att ha panelerna inbetalda långt innan garantitiden gått ut, men även miljöaspekten är viktig. Att det handlar om en miljövänlig lösning känns viktigt för oss på gården och förhoppningsvis också för dem som besöker oss.

Bjärkas Golf drivs att Fredrik och Linda Bergholm. Fredriks far Magnus var på plats när Annonsbladet tittade in.

Text och foto: Sam Cygnel/IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram