Att skaffa hund är ett stort ansvar

Elisa-Forsman-med-sina-2-hundar-Loppan_Nemo_artikel

Elisa Forsman med sina två hundar Loppan & Nemo. 

Eftersom många av oss är mycket hemma nu i Covid-19 tider, är det lätt att tänka att detta nu är en bra tidpunkt för att skaffa hund.

Hunden har länge ansetts vara människans bästa vän och familjemedlem. För somliga även en arbetskamrat, motionsvän, vakthund eller assistent.

Elisa Forsman arbetar som hundtränare och menar att det är viktigt att inte enbart skaffa hund för att man upplever att man vill ha, det är viktigt att planera framåt och fundera igenom noggrant innan man väljer att skaffa hund.

Hon påpekar att det är viktigt att ta reda på information om rasen samt rastypiska beteenden för att få deras grundbehov tillfredsställda samt att man har tid och kapacitet att erbjuda hunden det den behöver för att må bra.

Det finns massor av olika raser där alla har olika grundbehov, motionsbehov, tankearbete eller annan aktivitet. Skolning och träning förhindrar eventuella beteendeproblem och sjukdomar.

Förutom detta rekommenderar hon även att välja seriösa uppfödare, kolla upp stamtavlor och hälsouppgifter för att undvika sjuka valpar, samt se till att skriva ett köpeavtal.

Trots Covid-19 tider är det viktigt att komma ihåg att vi kommer återgå till en normal vardag förr eller senare, d.v.s. människor återgår till arbeten och är inte lika mycket hemma längre vilket hunden kommer få känna av.

Forsman påpekar att det nu däremot kan vara en bra tidpunkt för att i lugn och ro vänja hunden vid att vara ensam, detta för att minska risken för separationsångest.

Hon startade sin egen firma vid namn Scent Alert Dogs år 2014, innan det arbetade hon på Brusaby som djurtränare samt yrkeslärare.

Själv arbetar hon främst med såkallad hypohundskolning, d.v.s. assisterande hundar för diabetiker. Hundarna lär sig att varna vid högt och lågt blodsocker, kraftiga ras eller förhöjningar i blodsockret samt för ketoner. Förutom detta lär hon även ut grundlydnad.

Hon menar att det finns en viss skam i att söka hjälp och stöd då problem uppstår, men uppmuntrar till att modigt våga ta kontakt och fråga om råd vid behov.

 

Text & foto: Heidi Lindberg / IS

Share this in: