Koiranhankinta vastuullista

Elisa-Forsman-med-sina-2-hundar-Loppan_Nemo_artikel

Elisa Forsman kahden koiransa Loppan & Nemon kanssa.

Koska monet ihmiset koronan takia viettävät entistä enemmän aikaa kotonaan, he pitävät aikaa sopivana koiran hankkimiseen. Koirahan pidetään ihmisen parhaimpana ystävänä ja perheenjäsenenä. Joillekin koira on myös työ- ja liikuntakaveri, vahti tai assistentti.

Elisa Forsman työskentelee koiravalmentajana. Hänen mukaansa koiranhankintaa harkittaessa on tärkeää miettiä tulevaisuutta. Hankintaa kannataa pohtia tarkasti. Hän huomauttaa, että rodusta pitää hankkia tietoja jotta pystytään täyttämään koiran perustarpeet. Lisäksi on mietittävä, onko itsellä aikaa ja kapasiteettia tarjota koiralle hyvinvointia.

Rotuja löytyy lukuisia ja kaikilla on erilaiset perustarpeet mitä liikuntaan, virikkeisiin ja koiran terveyteen tulee. Kouluttamalla koira estetään käyttäytymishäiriöitä. Forsman suosittaa myös, että koira hankitaan vakaalta kasvattajalta koiran sukutauluun ja terveydentilaan tutustuen. Näin vältytään ostamasta sairaita koiranpentuja. Kauppakirjakin kuuluisi tehdä.

Vaikka nyt elämme korona-aikaa on hyvä muistaa, että palaamme normaaliin arkeen ennemmin tai myöhemmin. Ihmiset palaavat työpaikoilleen eivätkä vietä yhtä paljon aikaa kotonaan. Tämä vaikuttaa koirankin arkeen. 

Forsman huomauttaa, että nyt voi olla hyvä ajankohta kaikessa rauhassa totuttaa pentu olemaan yksin. Näin vähennetään riskiä, että pentu hätääntyy jäädessään yksin.

Vuonna 2014 Forsman perusti Scent Alert Dogs -yrityksensä. Sitä ennen hän työskenteli Brusabyssä eläinten valmentajana ja ammattiopettajana. Enimmäkseen hän kouluttaa hypokoiria eli diabeetikkojen assistenttikoiria. Koirat oppivat varoittamaan diabeetikon korkeasta ja alhaisesta verensokerista, verensokerin nopeista muutoksista sekä ketoneista. Tämän ohella hän antaa myös koirille peruskoulutusta.

Forsmanin mukaan ihmiset joskus häpeävät hakea apua koiraongelmiin. Hän kannustaa ihmisiä tarpeen vaatiessa rohkeasti ottamaan yhteyttä ja kysymään neuvoja..

 

Teksti & kuvat: Heidi Lindberg / IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram