Är Ylva den populäraste katten från Kimitoön?

10.11.2022 - annonsbladet

Ylva_art

Ylva1_art

En av de överlägsnaste stjärnorna på kultstatus-Facebookgruppen EVK (Eläinvideokerho) är katten Ylva. Hennes göranden och låtanden följs aktivt på Facebook och Instagram, #ylvapårumpan.

Ylvas matte Susanne Helling berättar att Ylva som sex veckors föräldralös unge flyttade bort från Mjösund så hon har säkert inte många minnen från den tiden. Ylva var en orädd liten kattunge som från första början litade på människor. Några syskon hade hon inte för de hade redan tidigare gått till sällare jaktmarker.

Helling fick veta om katten utan hem genom en bekant. Katten kunde inte bli kvar hos den tidigare ägaren. Helling berättar att Ylva egentligen skulle komma till henne först då hon hade uppnått den normala åldern för att lämna sin mor men kattmamman måste avlivas då Ylva var bara sex veckor. Helling hade influensa och feber då hon hastigt och lustigt åkte och hämtade Ylva till det hem som skulle bli Ylvas för resten av livet.

Helling berättar att kattungen var liten och hungrig. Som tur var hade Helling modersmjölksersättning och Ylva åt glupskt före hemfärden. Ylva har alltid god aptit och gillar särskilt kex.

(artikeln fortsätter under annonsen)

abl_20221110-1

Vad skulle Ylva vilja göra på Kimitoön om hon kommer hit på semester?

- Hon skulle absolut komma och smaka på kex i Konditori Mazarin. Hon äter nästan vad som helst men kex är hennes favoritdelikatess.

I allmänhet är det frystorkade ankakex men hon skulle gärna äta alla slags godsaker som människor gillar. Det skulle bli ett riktigt kaos i konditoriet om Ylva kom på besök. Hon kan nämligen också gå till angrepp och stjäla läckerheter från andras tallrikar. För att inte tala om Ylvas fans, som säkert skulle fylla konditoriet på ett ögonblick.

 

Hurudan bild har er familj av Kimitoön?

- Vi föreställer oss Kimitoön som en idyllisk plats på landet där alla känner varandra och äter kex tillsammans. Ylva skulle säkert gärna semestra där bara serveringen är som den ska och hon fick ta sin matte med. Vi bor nu i Sibbo i en radhuslägenhet där Ylva och hennes kattkompis Tindra Kattelina har en egen uterastgård på bakgården.

Ylva trivs bäst med människor och är en utomordentligt social katt. Då det kommer gäster kommer hon och möter alla vid dörren. Hon har träffat endel fans och hon gillar alla människor väldigt mycket. Hon är en speciell katt såtillvida att hon hela tiden söker kontakt med människor. Hon deltar i allt som händer och poserar också gärna för kameran (mot betalning i kex förstås). Ylva visar också sin ovilja genom att stirra bestämt.

De flesta av Ylvas fans finns på Facebook och på Instagram har hon ca 1 300 följare. #Ylvapårumpan kom till på så sätt att Ylva var så i tagen över att få mat att hon rusade på redan innan matte hade satt ner matkoppen på golvet. Matte lärde henne att man ska sitta innan man kan börja äta. Ylva började sitta på huk så att svansen ännu var i luften. Man måste alltså säga ”sitt på rumpan” så katten skulle sitta ordentligt och lugna ner sig innan hon började äta. Någon på EVK föreslog ylvapårumpan som tag för Ylva.

Ylvas roliga uppdateringar som delvis är på svenska har redan i ca fem år gjort folk på Facebook förtjusta.

Jag frågade Eläinvideokerhos medlemmar vad som är det bästa med Ylva.

- Hon är så duktig!

- Jag kan lite svenska tack vare Ylva. Jag tillhör också Ylvas fanklubb och jag har hennes pin.

- Ylvas blixtsnabba förmåga att fånga ett flygande kex!

- Svenska språket, självklarheter såsom päbälät (käpälät) och hennes söta runda huvud.

- För en tidningsgrej skulle det enligt mig vara ylvaskt viktigt att också beakta hennes alter ego som redan länge har förekommit i Richard Scarrys Touhukas maailma.

- Dessutom har kissornas tvåspråkighet varit läkande för många som har lidit av tvångssvenskan. En sak att entusiasmeras av!

- Man ska inte glömma Ylvas förmåga att göra spets av en papplåda!

- Hon verkar så uttrycksfull och klok, och ögonen! De är så härliga. Jag är helt förälskad!

- Mitt hjärta smalt då hon oavsett sin bottenlösa hunger är så duktig att hon har lärt sig sätta sig på rumpan före maten.

Ylva2_art

Frågan fick på några få dagar 654 tummen upp eller hjärtan samt 121 kommentarer. Tyvärr får inte alla plats här. Men pröva lyckan om ni kan ansluta er till Eläinvideokerho, där man delar roliga djurbilder och -videor. Där finns redan nu 22 700 medlemmar. För ögonblicket kan bara medlemmar hitta gruppen men någon av dem kan kanske bjuda in dig ifall man fortfarande tar emot nya medlemmar.

 

Text: Jaana Aartomaa, Översättning: Ingrid Sandman Foto: Susanne Helling

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram