Aktiva sjöscouter i Dalsbruk

5.5.2022 - annonsbladet

ida_tytarniemi_wilhelmina_ek_noomi_wendelin_kira_vahlsten_artikel

Äventyrsscouterna Ida Tytärniemi, Wilhelmina Ek, Noomi Wendelin och Kira Vahlsten vaxar segelbåten Paprica.

Sjöscoutkåren Dalsbruks sjöscouter är en aktiv tvåspråkig kår. Scouterna är indelade i olika åldersgrupper. De yngsta 7 till 9 år är vargungar och kåren har nu över 40 vargungar indelade i 4 olika flockar. Äventyrsscouterna i åldern 10 till 12 år är 20 till antalet liksom de äldre spejar- och explorerscouterna. Medlemsantalet i kåren har stigit under senaste år och är nu nästan 100 scouter från de yngsta till de äldsta ledarna.

Kåren äger fyra optimistjollar samt en Guy 22 segelbåt vid namn Paprica. Varje vår skall båtarna sättas i skick inför seglingssäsongen. Optimistjollarna kräver inte så mycket mera än tvätt och vaxning, medan segelbåten oftast har flera saker som behövs fixas. I år har bottenmålningen ställvis fläckats, hjälpmotorställningen har reparerats och skrovet har vaxats innan sjösättningen som är beställd till mitten av maj. Dalsbruks sjöscouter kommer att delta i BåtDagen, som ordnas lördagen den 14 maj. Kåren kommer att finnas invid gästhamnen i Dalsbruk, där man får bekanta sig med kårens verksamhet och en optimistjolle. Besökare får också pröva på att kasta livlina och slå olika knopar. Man kan understöda kårens verksamhet genom att köpa grillkorv på plats.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202218 copy

Varje år ordnar kåren olika utfärder och evenemang. På sommaren ordnas det traditionella temalägret på Biskopsö tillsammans med församlingen. I år blir det riddar- och medeltida tema på Camelot-lägret. Med några års mellanrum ordnas en längre resa för de äldre scouterna. Meningen är att alla under sin tid i scouterna skall ha möjlighet att delta i en sådan resa. För några år sedan var det segling i Grekland för ett gäng spejarscouter. I höst planerar Dalsbruks sjöscouter ett vandringsäventyr i Lappland. Finlands scouters fjällstuga Kåtan i Muonio är bokad för 20 scouter med ledare. Då blir det vandring i fjällen och paddling med kanoter på sjön Torassieppi samt lägerbål och samvaro på kvällarna. Genom att resa tillsammans stärks gemenskapen mellan scouterna. För att bekosta resan ordnar kåren olika försäljningar och söker sponsorer och understöd för resan

Det är aldrig för sent att bli scout. Kåren tar gärna emot nya vuxna ledare som är intresserade att ställa upp i verksamheten. Det behövs även skeppare, som kan ta ut ett gäng scouter på en tur med segelbåten. Den som är intresserad kan komma och diskutera under båtdagen eller skicka e-post till dalsbrukssjoscouter@gmail.com.

Text: Maria Manelius

dss_artikel

Under båtdagen kan man bekanta sig med en av kårens optimistjollar i Dalsbruks hamn.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram