Vad säger Eriks björk om vädret?

25.1.2019 - Michael Nurmi

erik-sjoblomIMG_0334

Erik Sjöblom har litat på sin björk sedan han var tonåring. 

Det här med väder brukar ju vara ett hett samtalsämne och en klassisk konversationsstartare. En som vet lite mer om väder här på Kimitoön är Dalsbruksbon Erik Sjöblom.

- Här hemma har jag en mycket gammal björk, som står bakom vedboden. Från våren följer jag med den. jag ser på mössöron, löv och hängen. och så följer jag med sjövattennivån, säger Sjöblom.

Han kallar väderintresset för en hobby, som han sysslat med sedan han var 14 år.

Om sommarens exceptionella hetta säger han att hans prognos ändå stämde rätt bra.

- Lite får det ju kasta! Så gör det ju för meteorologerna också.

Sjöblom ger sin prognos två gånger i året, och då är det i Stigs kontor som den renskrivs. Så har det gått till sedan 2003.

Så här ser prognosen ut för årets sex första månader:

Januari

Det nya året kommer in med mycket växlande väder. Mycket kallt, blåsigt och kraftiga snöbyar. Men det kommer mild luft söderifrån, så vi får betydligt varmare väder. Ja, det kan bli på plussidan.

Februari

Mycket nederbörd de första dagarna i månaden i form av snö och regn. Sedan kommer det ett högtryck som har med sig stabilare väder. Vi får några dagar mycket kallt väder, vinden är kraftig från nord.

Mars

Mars kommer in med fina soliga dagar. Men i medlet av månaden så kommer det ett lågtryck som har med sig sydlig storm. Vi får bara någon minusgrad, mycket regn och snöblandat regn.

April

Vi har här i början av månaden ett skapligt oväder: hårda vindar, regn och dimma. Men i slutet på månaden så kommer solen att göra sitt intrång. Fina soliga dagar blir det i slutet av månaden.

Maj

Det vackra vädret bara fortsätter. Så nog är våren här, fast vi får rätt så svala nätter. Runt den 20:e maj får vi in mycket varmt väder som håller i sig månaden ut.

Juni

Det vackra vädret bara fortsätter även över midsommaren. Sedan får vi ett riktigt skapligt åskväder och rikligt regn. Slutet av månaden blir mycket vacker. Trevlig sommar!

Text: Emilia Örnmark

Foto: ABL-arkiv/Linn-Sophie Bodö

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram