Tips: Så hålls granen grön och fin

20.12.2017 - Sam Cygnel

1_granskötsel_1500px

1: Nyckelordet är vatten. Om utomhustemperaturen överstiger noll ska man ge trädet vatten innan dess kapillärsug bryts.

 2: Skärsnittet ska hållas rent och skyddas mot stötar.

 På Kimitoön tar de flesta sin julgran direkt från skogen. Alla vet hur man fäller trädet – men då det gäller eftervården florerar åsikterna och känslan, medan kalla fakta tycks vara en bristvara. Hur ska man bära sig åt för att hålla granen grön och fin till tjugondag Knut? Annonsbladet bad Johanna Sjölander från Skogsvårdsföreningen om råd i fjol strax före jul. Råden hon gav står sig fortfarande.

– Efter att trädet fällts ska man vara försiktig med skärsnittet; undvik stötar och slag mot den färska ytan så vattnets ledningsbanor inte täpps till. Om skärsnittet fått sig ett antal törnar är det bäst att såga bort några centimeter till, säger Sjölander.

Om trädets stam är för tjock för granfoten ska man endast tälja bort det nödvändigaste – allt för mycket borttaget virke kan stoppa trädets vattentransport.

När trädet lämnat skogen och det är dags att ta inte det delar Sjölander in fortsättningen utgående från utomhustemperaturen.

– Målsättningen är att undvika stora skillnader mellan ute- och innetemperatur. Vid förvaring utomhus i plusgrader ska man ge trädet vatten. Om det är minusgrader ute ska man tina upp granen några dygn i ett svalt utrymme med några plusgrader innan man tar in den. Alltför snabba temperaturväxlingar gör att granen tappar barren. Ett tips till är att undvika att ställa granen nära värmekällor som kaminer eller element.

– Vatten ska man ge så fort som möjligt för att undvika att trädets kapillärsug bryts. När trädet väl är inne i rumstemperatur tilltar dess avdunstning och behovet av vatten växer.

– Efter ett par veckor inomhus är det bra att byta vatten för att undvika att ledningsbanorna slammar igen av svamp och föroreningar.

DET HÖR inte till ovanligheterna att vattnet förbättras med olika ämnen i syfte att hålla julgranen fin och grön, men Sjölander förhåller sig ganska avvaktande till idén.

– Jag har hört att man kan tillsätta till exempel whisky eller socker i vattnet, men tror inte själv att det har någon effekt. Men vem vet? Alltid kan man ju pröva om man vill.

Text och foto: Sam Cygnel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram