Vinkki: Näin joulukuusi pysyy vihreänä joulun yli

20.12.2017 - Sam Cygnel

1_granskötsel_1500px

Kuusi kaipaa vettä. Mikäli ulkona on plusasteita kuuselle on annettava vettä jo ulkona.

Tyven sahapinnan tulee olla puhdas ja kolhimaton.

Kemiönsaarelaisista useimmat ottavat joulukuusensa suoraan metsästä. Kaikki osaavat kaataa puun, mutta jälkihoidosta ollaan monta mieltä, ja eritoten faktatietoa on vaikea saada. Miten kuusi säilyy vihreänä ja tuoreen näköisenä aina Nuutinpäivään saakka? Ilmoituslehti kysyi neuvoja Metsänhoitoyhdistyksen Johanna Sjölanderilta ennen viime joulua, mutta hänen neuvonsa pätevät vieläkin.

- Kun puu on kaadettu pitää välttää sahatun pinnan kolhaisemista, jotta puu pystyisi imemään vettä ravinnekanaviensa kautta. Tarpeen vaatiessa voi sahata pois siivun kuusen tyvestä.

Mikäli kuusen runko on liian paksu, sen tyveä voidaan vuolla vähän kapeammaksi. Ei kannata vuolla liikaa, jotteivät kanavat vaurioituisi.
Kun on aika tuoda kuusi sisätiloihin Sjölander neuvoo vilkaisemaan ulkolämpötilaa.

- Tavoitteena on, etteivät sisä- ja ulkolämpö eroaisi kovasti toisistaan. Ota puu sisälle ja anna sille vettä. Jos kuusi on ulkona ja lämpötila plussan puolella, se kaipaa vettä myös ulkona ollessaan. Jos ulkona on pakkasta, kuusen voi laittaa muutamaksi tunniksi hieman lämpimämpään tilaan ennen kuin se tuodaan asuntoon.

- Anna heti vettä kuuselle, kun se on tuotu sisälle. Muuten sen kapillaarijärjestelmä lakkaa toimimasta. Sisätiloissa puusta haihtuu enemmän vettä, joten veden tarve kasvaa.
Kun puu on ollut sisätiloissa pari viikkoa, vesi kannattaa vaihtaa. Näin vältetään, että kuusen imukanavat tukkeutuvat sienieliöistä ja liasta.

JOTKUT lisäävät kuusen veteen erilaisia ravinteita. Sjölander ei ole niiden hyödystä niinkään varma.

- Olen kuullut, että veteen voidaan lisätä esimerkiksi viskiä tai sokeria. En usko, että ne tehoavat. Mutta kuka tietää? Ainahan voi kokeilla.

Teksti & kuva: Sam Cygnel
Käännös: IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram