Test av obemannad båt i Dalsbruk

2_db_aboat_artikel

Den obemannade båten testades i Dalsbruk. Prototypen är utrustad med avancerad teknologi.

Om några år kan det vara möjligt att ta en obemannad färja över Bruksviken, om samarbetet mellan Åbo Akademis ” The Åboat project” och det lokala företaget DB Marina leder till en slutprodukt. Förra veckans torsdag var det dags att testa prototypen, en fyra meter lång gummibåt utrustad med avancerad teknik, i Bruksviken. Hela projektet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, institutionen för informationsteknologi och Yrkeshögskolan Novia inom MAST! Institute. Kai Jämsä från ÅA är projektledare.

SAM FORSBOM från DB Marina berättar att detta är ett långsiktigt projekt för studerande, att i samarbete med ett företag utveckla en fungerande produkt. Han hoppas ändå att forskningen och arbetet i slutändan kunde resultera i en obemannad färja, som skulle användas för att ta sig från den ena sidan av hamnen till den andra sidan. Tanken är att man genom att till exempel använda sig av en applikation, kunde beställa båten till punkt A, för att där stiga ombord och ta sig till punkt B eller C på andra sidan hamnen. DB Marina utvecklar kontinuerligt sin verksamhet och ser detta långsiktiga projekt som en del av hamnens utveckling.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202141

Det visade sig dock att testningen inte gick som på Strömsö under torsdagens testkörning. Projektgänget hade problem med att få styrningen att fungera. Efter några timmars arbete och samtal med experter, fick man dock inställningarna justerade och kunde styra testbåten och köra en automatisk rutt i Bruksviken. Prototypen är utrustad med högteknologi såsom dator, 4G modem, GPS, 360 graders kamera, laser och kompass. Utrustningen möjliggör mätning av avstånd till andra båtar och föremål. Framtiden får utvisa om projektet leder till att folk om några år kan ta en obemannad färja över viken.

Text: Maria Manelius Bild: Sam Forsbom

Share this in: