Temavecka med levande böcker

adele_ahlfors_josefine_barling_art

Adele Ahlfors och Josefin Bärling gillade Satu Söderströms föreläsning om integritet. Av stationerna med levande böcker tyckte de att det var intressant att lyssna på Anders Nyman, som berättade om hur det är att leva med diabetes.

Förra veckan ordnades en temavecka i Dalsbruks skola under temat ”Jag är unik”. Väneleven Emma Heikkilä kläckte idén om temaveckan då väneleverna diskuterade kommande program. Hon ville visa skolans elever att alla människor är olika och att man även som vuxen kan vara annorlunda och ha en historia som gör en unik. Elevhandledaren Åsa Karlsson och socionomstuderande Emmi Väärä var snabba att haka på idén och börja planera arrangemangen kring temaveckan.

VARJE ELEV fick en stjärna där de skulle skriva tre egenskaper som gör dem unika. Stjärnorna sattes sedan upp i skolan. På onsdag och torsdag ordnades föreläsningar. Regnbågsallians Svenskfinland, föreningen för alla som tillhör en sexuell minoritet eller en könsminoritet, berättade om sin verksamhet och föreläste om HBTQ-frågor. Man diskuterade i mindre grupper bland annat om mobbning och transfobi. Sexualterapeut Satu Söderström talade om integritet och om att äga sin kropp och kunna säga nej. Skolan hade även besök av Synskadeförbundet.

(artikeln fortsätter under annonsen)

16.3_kompass_254x140_HighRes

Temaveckans största satsning var fredagens levande böcker. Man hade bjudit in 24 personer med koppling till Kimitoön som berättade sin unika historia. Eleverna var indelade i mindre grupper och de yngre hann besöka fyra stationer under dagen medan de äldre eleverna hann besöka sex stationer. Susan Holmberg, som är frivillig Röda Korsare, berättade om lokalföreningens verksamhet och speciellt om flyktingmottagningen i Dalsbruk. Kommunen har tidigare tagit emot syriska kvotflyktingar och eleverna fick bekanta sig med processen att integrera dessa i Dalsbruk. Det senaste året har Röda Korsets lokalavdelningar inrett sjutton lägenheter för Ukrainare, som flytt undan kriget. En grupp elever från årskurs två diskuterade och några kunde tänka sig att hjälpa till i Röda Korset då de blev äldre. De hade också drömmar om att bli brandman, polis eller husbyggare.

emmi_vaara_emma_heikkila_asa_karlsson_art

Emmi Väärä, Emma Heikkilä och Åsa Karlsson skötte temaveckans arrangemang.

Jonglören Niklas Vikman berättar att barnen var intresserade av att höra om jonglering. Själv skulle han vilja införa jonglering på skolschemat. Forskning har visat att jonglering främjar inlärandet. Eleverna fick pröva på jonglering och Vikman visade tricks.

Nora Wilson talade om hur det är att bo en stor del av året ute på Bengtskär. För henne känns det helt naturligt eftersom hon har växt upp med livet på fyrön tillsammans med familjen. För henne känns Bengtskär som ett hem. Hon gillar naturen mitt i havet och väntar på att ejdrarna skall komma till våren. Förra vintern hade de 530 ejderbon på ön. Det kräver dock mera planering att bo på den bergiga lilla ön. Man måste till exempel bunkra mat för minst en vecka åt gången. Vädrets makter kan också stoppa resor till och från ön. Wilson säger ändå att livet på Bengtskär är lättare nu än förr i tiden.

-Nu har vi ju både elektricitet och internet på Bengtskär, säger hon.

niklas_vikman_nora_wilson_art

Niklas Vikman och Nora Wilson ställde upp för att berätta sina historier under fredagen temadag.

Levande böcker / Elävät kirjat:

Jonas ”Bäschi” Lindberg – mobbning / kiusausta

Susan Holmberg – Röda Korset / SPR

Evgeny Bondarenko – Ukrainsk flykting / 

Ukrainalainen pakolainen

Robin Eriksson – Rullstolsbunden / Pyörätuolissa

Erica Harberg – Kårkulla

Ville Laitinen – Natur & miljö, 

Norpas-festival / -festivaali

Benjamin Strömsund – Musiker / Muusikko, 

Atomic Annie

Simon Strömsund – Brännskär, företagande i 

skärgården / saaristoyrittäminen

Inge-Maj Koskelin – Keramiker / Keraamikko

Niklas Vikman – Jonglör / Jongleeraaja

Andreas Nyman – Diabetiker / Diabeetikko

Ulla Väärä – Flytta och byta vardagsspråk / 

Muuttaminen ja kotikielen vaihtaminen

Olavi Hjellman – OS-idrottare / Olympiaurheilija

Lefa Lindgren – Närståendevårdare / Lähihoitaja

Ronny Holmström – Trädfällningsexpert, 

företagare / Puunkaadon ekspertti, yrittäjä

Jenni Lindström – Kvinnlig sotare / Naisnuohooja

Sanna Parikka – Att flytta utomlands / Ulkomaille muuttaminen

Oskar Ekholm – Ung jordbrukare / Nuori maanviljelijä

Nora Wilson – Bo på Bengtskär / 

Asuminen Bengtskärillä

Niina Mura – Kyrkoherde / Kirkkoherra

Andréa Granroth & Ida Fredriksson – 

Brusaby, assistenthundar / avustajakoirat

Oscar Byman – Politiker, riksdagsvalskandidat / 

Poliitikko, eduskuntavaalien ehdokas

Amanda Enberg – Farmors Café Högsåra, 

företagare / yrittäjä

Manda Lindroos - Sjöbevakare / Merivartiostolainen

 

Text & foto: Maria Manelius

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@annonsbladet.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram