Syrierna bekantar sig gärna med Kimitoöborna

syreier_artikel_IMG_1822

Hemmen i Dalsbruk var färdigt inredda.

De två syriska kvotflyktingfamiljer som flyttade till Kimitoön för en vecka sedan har hunnit göra sig lite hemmastadda. Totalt handlar det om tio personer. Barnen i familjerna är i åldrarna två till elva. Enligt Röda Korsets frivilligarbetare Susan Holmberg har de nya familjerna haft fullt upp den första veckan med att uträtta diverse myndighetsärenden och praktiska ärenden.

Hemmen i Dalsbruk var färdigt inredda då syrierna trötta och tacksamma anlände, men efter det har Röda Korsets lager hållit öppet fler gånger, där syrierna har kunna plocka åt sig kläder, kärl m.m. De syrier som redan bott en längre tid på orten har hjälpt till med att tolka, och så hade de tillrätt mat till nykomlingarna den första kvällen.

Enligt Holmberg vill de nyinflyttade syrierna gärna lära känna Kimitoöbor, och någon de kan öva finska med.

- De är ivriga på att få träffa oss öbor, säger Holmberg.

Onsdagen 23 januari kl. 17.30 i Taalintehtaan koulu i Dalsbruk har allmänheten möjlighet att få träffa de nyinflyttade två syriska familjerna. Syrierna hoppas på att då hitta nya vänner samt att få berätta om sig själva och lite om Syrien. Frågor är välkomna.

Tolk finns på plats och det kommer att serveras kaffe.

 

Text: Emilia Örnmark

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram