Söderlångvik gård visar upp nya förvaringshallar

Tolfsnäs gård2_art

Äppellådor radas för transport.

En föregångare inom sitt område. Så beskriver besökare Söderlångvik gårds verksamhet. Vid Tolfsnäs gård har företaget satsat på nya investeringar som publiken beundrar. 

Söderlångvik gård hade öppet hus vid Tolfsnäs gård i Mjösund, som fågelvägen ligger mindre än tio kilometer från Pargas, fredagen den 12 maj. Fler än 50 personer hade samlats vid den stora lagerbyggnaden, där äpplen lagras och sorteras, då Annonsbladet anländer till platsen. Vid byggnaden har företaget nyligen inlett en musteri-verksamhet. Söderlångvik gård har bjudit in allmänheten för att visa upp gårdens verksamhet och nya investeringar. 

Gårdens inspektor Kaj Eriksson och trädgårdsmästaren Karin Arfman leder rundvandringen. Först visar de upp olika vagnar där äpplena körs från äppelträdgården till hallen.

– Den här hallen har varit med i planerna i cirka 15 år allt sedan vi började förnya trädgårdarna, säger Arfman.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_17052023

Söderlångvik gård är en av Finlands största äppelproducenter med runt 50 000 äppelträd. Trädgården i Tolfsnäs är 15 hektar stor. Äpplen skördas först på hösten. 

– På äppelträdgården har vi mellan 15 och 20 plockare, säger Arfman. 

Eriksson och Arfman visar sällskapet in i hallen. Där ses stora förvaringsutrymmen i vilka äpplena kyls ned. Äpplena läggs in i gröna lådor. 

– I en låda ryms 300 kilo äpplen, säger Eriksson. 

De gröna lådorna radas i förvaringsutrymmena på varandra. I samma utrymme ryms över 150 lådor. Efter att dörren till förrådet stängs kyls temperaturen till fyra plusgrader. Äpplen ska förvaras kallt och luftigt för då förstärks sötma och aromer. 

Kaj Eriksson och Karin Arfman

Inspektor Kaj Eriksson och trädgårdsmästare Karin Arfman ledde rundvandringen vid Tolfsnäs gård fredagen 12 maj. 

Tolfsnäs gord_art

Tolfsnäs gårds hall.

Maskin som viker lådor och klimatet

Även om Söderlångvik gård har investerat stort i hallarna och maskinerna vid Tolfsnäs gård har Kaj Eriksson förslag på nya införskaffningar. 

– En maskin som viker lådor vore bra. När det är lågsäsong hinner vi göra det själva men under högsäsong gör vi det inte. Men när vi skulle skaffa en sådan kan jag inte säga i nuläget. 

Annonsbladet frågar även Karin Arfman om vilka utmaningar det finns för Söderlångvik gård gällande äppelodlingen. Arfman är inte sen att nämna klimatet. 

– Det allt varmare klimatet kan föra med sig växtsjukdomar och snabba svängningar vad gäller väder. Klimatförändringen måste vi ta i beaktande när vi planerar för framtiden.

Tolfsnäs gård1_art

Förvaringsutrymmena.

Margot Wikström_art

Margot Wikström var en av besökarna vid Tolfnäs gård. Hon tycker Söderlångvik gård är en föregångare inom sin bransch.

Föregångare inom branschen 

Margot Wikström är en av de som besöker Tolfsnäs gård under fredagen. Hon säger att hon tagit del av ritningarna för gården och hallbyggnaderna, men det är ändå första gången hon själv besöker gården. Wikström tycker guidningen har varit fantastisk.  

– Hela processen från då äpplena plockas till hur saften produceras är intressant. Söderlångvik gård har fina skördeförutsättningar och man har verkligen lyckats i sina ambitioner. Jag tycker Söderlångvik är en föregångare inom branschen.

Margot Wikström funderar om Söderlångvik gård kommer att satsa på ett nytt koncept. Förutom råa äpplen säljer företaget bland annat äppelsylt och honung. Allting i verksamheten kretsar runt äpplena. Det senaste tillskottet är Glasspalatset i Helsingfors centrum.  

– Endast fantasin kan sätta gränser för vad Söderlångvik gård hittar på härnäst, säger Margot Wikström.

 

Text & foto: John Illman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram