Skärgårdens cykelrutter marknadsförs i tätt samarbete

27.2.2020 - Michael Nurmi

pyorailija_artikkeli

De omkring 200 kilometer långa cykelrutterna Kustrutten och Skärgårdens ringväg marknadsförs för tredje året i rad i tätt samarbete mellan Kimitoön, Pargas, Salo, Hangö och Raseborg på mässan GoExpo i Helsingfors inkommande veckoslut 28.2-1.3 2020.

– Trots att båda rutterna är cykelrutter i skärgården, är 24-åringen Skärgårdens ringväg och 5-åringen Kustrutten väldigt olika, berättar Kimitoöns turismchef Benjamin Donner och Pargas stads turismchef Niina Aitamurto.

Båda rutterna är världsunika i sina natur- och kulturupplevelser. Den yngre Kustrutten, som är ett samarbete mellan Kimitoön, Salo, Hangö och Raseborg, bjuder på fyra bruksbyar, tre nationalparker, unika skärgårdssamhällen och Nordens högsta fyr Bengtskär. Skärgårdens ringväg förbinder otaliga små öar och byar med varandra över åtta broar i Pargas stads skärgård, Gustavs, Nådendal och Åbo. Båda cykelrutterna är paradis för ö-luffaren och det lönar sig att föra uppehåll längs med rutterna för att uppleva allt.

Donner påpekar att cykelturism hämtar mycket pengar till de lokala samhällena i form av inkvartering, mat och uppköp.

– Cykelturisten är inte i dag längre statistiskt sett en person som bor i eget tält och som kokar sin mat på eget friluftskök, utan en av de besöksgrupper som är mest benägna att konsumera lokal service, besöka små orter och spenderar mer pengar per dag  än de flesta andra turister.

Aitamurto berättar att besökarantalet på Skärgårdens ringväg har vuxit många år i rad, och bara 2019 ökade cyklisternas antal omkring 20 procent från året innan.

Rutterna utvecklas kontinuerligt. I år har Kustrutten fått tydliga etappbeskrivningar och –förslag, som underlättar planeringen. Dessutom har kortare dagsturer längs rutten skapats, dessa lockar besökare till rutten även utanför den tidigare högsäsongen. Skärgårdens ringväg har fungerar från och med i år i sin fulla längd två veckor längre än tidigare, 15.5-30.8, då ruttens färjor nu alla trafikerar under denna period.

 

www.kustrutten.fi

www.saaristonrengastie.fi

http://goexpo.messukeskus.com

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram