Sjöräddarna och scouterna inleder samarbete

sjoraddarna_mona1_artikel

Kimitoöns Sjöräddare och Dalsbruks Sjöscouter inleder samarbete. Sjöräddarna har skaffat en skolningsbåt, en Bella 700 med 36 hästkrafters motor. Den skall ännu få radar och annan teknisk utrustning, innan den är klar att börja skola ungdomar. Calle Storm berättar att projektet fått sponsorer till och med för bränsle och flytvästar. Tanken är att lära ungdomar att navigera och köra båt, samt lägga ut och ta i land. Eftersom man inte har någon egen ungdomsavdelning inom sjöräddarna, har man valt att stöda lokala föreningar med ungdomsverksamhet. I år satsar man på scouterna och sedan är det tänkt att samarbeta med brandkårsungdomar. Skeppare är Jani Leppänen.

SKOLNINGEN STARTAR i juni och pågår till midsommaren innan det blir sommarpaus. Så fortsätter man i augusti igen. Skolningen sker främst på kvällar och helger. En viss del av teori blir det på sjöräddarnas station i Dalsbruk, men den största delen av skolningen görs i praktiken på båten. Skolningen är tvåspråkig så både svenskspråkiga och finskspråkiga scouter kan delta. Man siktar på att ha tre ungdomar i gången på båten, två som följer sjökortet och en som kör. Dalsbruks Sjöscouter, som själva har en segelbåt och optimistjollar, är glada över samarbetet och möjligheten för scouterna att också få träna med motorbåt till sjöss.

 

Text: Maria Manelius

Batdagannons_ABL05052022_1-1

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram