September Open 2023

Lefa Lindgren.

Parkering vid gamla fabriksområdet

Ett evenemang av September Opens karaktär kräver en del arrangemang. Lefa Lindgren, ordförande för Dalsbruks byalag, säger att för exempelvis parkeringen finns det klara anvisningar redan flera kilometer innan man anländer till Dalsbruk. 

Bilar ska parkeras på gamla fabriksområdet. 

Lindgren hoppas att många besökare väljer att ta sig till Dalsbruk för September Open. Han säger att under årens lopp har allt mellan 5000 och 6500 personer besökt evenemanget. 

Lindgren tillägger att arrangemangen för i år är långt de samma som tidigare år. I år strävar man ändå efter att använda sig av gamla ämbetshusets tomt i stället för att vara vid Stalls plan närmare vattnet.(JI)

Laura Aarnio-Friman och Mikael Friman säljer ett brett urval av honung på September Open.

Honung på September Open

Laura Aarnio-Friman och Mikael Friman säljer honung i plast- och glasförpackningar på September Open. Aarnio-Friman berättar att bina befinner sig i närområdet kring Dalsbruk och i Kaxskäla. Honungen slungas i Dalsbruk.

Det är fjärde året som paret säljer honung på evenemanget i Dalsbruk. 

– Jag tycker September Open är ett mycket fint evenemang där många lokala företag samlas. Evenemanget är som ett skyltfönster för produkterna och tjänsterna. 

Aarnio-Friman säger att intresserade kan välja mellan 450 gram och 1 kilogram honung i plastburkarna samt 500 gram och 900 gram vad gäller glasburkarna. De säljer också ringblomssalva som tillverkas av bland annat bivax från bina.

Nytt för i år är etiketten på burkarna som Aarnio-Friman gjort själv.(JI)

Blombutik & Trädgård Järvinen säljer tomater på September Open.

Tomater och buketter

Blombutik & Trädgård Järvinen, med bas i Nivelax, har som kutym att delta i September Open. Annika Järvinen-Wikström säger att man säljer både egna och inköpta produkter. 

– På September Open kommer vi bland annat att sälja tomater och blombuketter. Vi hoppas på många besökare och försäljare samt bra väder. 

Järvinen-Wikström tillägger att då flera företagare och kunder är på ett och samma ställe skapas nödvändiga synergieffekter. Hon ser September Open som ett viktigt evenemang för Dalsbruk och hela Kimitoön. Det måste finnas aktivitet på Kimitoön även efter sommarens slut. 

– Det är av stor betydelse att förlänga turistsäsongen här på ön, att visa att det lönar sig och är intressant att komma till Kimitoön också på hösten.(JI)

Pirjo Stenman och Kimitoöns Företagares övriga styrelse vill se Kimitoön utvecklas till en mer företagarvänlig kommun.

Fler startar eget företag

Pirjo Stenman från Kimitoöns Företagare ser September Open som ett viktigt evenemang. Stenman hoppas många lokala entreprenörer deltar. 

– September Open ger en positiv bild av Kimitoön. Vi vill att Kimitoön ska vara en företagarvänlig kommun och att fler vill starta egna företag. 

Stenman tillägger att Kimitoöns Företagare har en informationspunkt där föreningen berättar om vilka tjänster den erbjuder.(JI)

Raino och Benita Laaksonen ser September Open som slutpunkt för sommarsäsongen på Kimitoön.

Köper oftast lingon

Grönsaksförsäljarna Raino och Benita Laaksonen ser September Open som en slutpunkt för sommarsäsongen på Kimitoön. Paret Laaksonen har sålt bär och potatis utanför K-supermarket Kompass i Kimito de senaste sju åren. 

Laaksonens har varit jordbrukare sedan år 1986. Försäljning av grönsaker och bär har skett i 33 år på Dalsbruks torg.

Benita Laaksonen beskriver September Open som ett evenemang där besökare handlar varor för vintern. 

– Av oss brukar besökare för det mesta köpa lingon. Hur mycket lingon vi kan sälja under årets September Open är osäkert med tanke på försommarens kalla väder.(JI)

Taalintehtaan koulu har tryckt en "Taalintehdas"-logo på t-skjortor och tygkassar.

En aktiv förening

I år deltar Taalintehtaan koulu och dess föräldraförening för första gången i September Open. Kristiina Tiainen från föreningens styrelse tror att den lilla byskolan i Dalsbruk kan vara av intresse för evenemangets besökare, eftersom det också kan finnas många potentiella inflyttare bland dem.

Föreningen samlar in pengar genom att sälja produkter som de själva gjort vid sin försäljningsplats. Som exempel har skolelever och föräldrar tillverkat tvålar och sytt flergångspåsar av återvunnet material. På dessa finns det nya Taalintehdas-trycket. Det har designats av Kristiina Haapalainen och Sami Vähä-Aho från föräldraföreningen. 

– Haapalainen och Vähä-Aho har också designat en egen logotyp för Taalintehtaan koulu. Den kan ses för första gången på September Open, säger Tiainen. 

Dessutom finns fågelflottar tillverkade av bland andra Peter Luminen till försäljning. Tiainen är glad över att föräldraföreningen har så många olika slags sakkunskaper och att barnen själva entusiastiskt har deltagit i arbetet.(JI)

Nyhems Trädgårds försäljningspunkt vid September Open är ofta välbesökt.

Viktigaste evenemanget på Kimitoön

Markus Gunn från Nyhems Trädgård i Söderlångvik berättar att trädgården har haft försäljning på torget i Dalsbruk under sommaren. Man säljer bland annat bär och grönsaker. 

Nyhems Trädgård har funnits i fem år. Varje år har man deltagit i September Open.

– Då det samlas så mycket folk vid September Open är evenemanget det viktigaste för oss här på Kimitoön. Vårt försäljningsställe brukar vara välbesökt. 

Gunn tillägger att trädgården säljer skogsbär, örter och körsbärstomater under September Open. I framtiden kommer Nyhems Trädgård att fokusera mera på krukörter. Grönsaksförsäljning kommer trots allt att fortsätta.

”Nytt evenemang för mig”

Konstnärinnan Rebecca Lujan från Villnäs i Masku deltar för första gången i September Open. Lujan representerar sitt konstföretag Galleri Rebecca. 

– Jag kände inte till evenemanget tidigare. Jag är intresserad av naturen och målar bland annat djur. 

Hon tillägger att hon vill skapa konst som berör andra. Lujans konst kan ses på sociala medier. Hon hoppas att många personer besöker September Open.

– Jag ser fram emot att knyta nya kontakter och träffa andra konstintresserade.

Mera information önskas

En företagare som alltid är på plats på September Open är Ronny Holmström från Dalsbruk. Holmström, som erbjuder skogstjänster, anser att det är viktigt att delta i September Open.

– Som företagare är det viktigt att synas. Till September Open kommer det många besökare och därför ser jag det som lönsamt att vara där på plats. 

Han tillägger att priset för en försäljningsplats är lite billigare än i fjol. Samtidigt önskar han mer information från arrangörerna om var exakt han får ha sin försäljningsplats.

Gosedjur och väskor

Även hantverkaren Ulrika Lönnfors är första gången på September Open. Lönnfors grundade sitt företag Ullekas år 2009. Hon förklarar att det är flera år sedan hon senast var på Kimitoön. 

Lönnfors säger att hon hört mycket gott om September Open. 

– Bekanta har rekommenderat mig att delta i evenemanget då där är mycket folk. Jag säljer hantverk som mössor, gosedjur, väskor och yllesockor. Jag stickar även reflexersmycken formade till olika djur.

Mera om Lönnfors produkter finns på företagets webbplats.

Ett evenemang för hela familjen

Ab Kasnäsudden Oy kommer att marknadsföra sina tjänster på September Open. Det handlar om övernattningar vid hotellet, restaurangen och fiskdisken – intresset för den sistnämnda har växt den senaste tiden. Kasnäsudden arbetar målmedvetet även med hållbarhetsfrågor. 

Tanja Liljeqvist, företagets hotell manager, säger också att evenemanget i Dalsbruk lockar förutom ortsbor även gäster från andra delar av Finland. Liljeqvist lyfter fram betydelsen att nya personer hittar till Kimitoön och att evenemang ordnas också utanför den intensivaste turistsäsongen. 

– September Open är intresserar hela familjen.

Viktigt att kompostera rätt

Sydvästra Finlands Avfallsservice har en tradition av att ha en informationspunkt vid September Open i Dalsbruk. Personer från avfallservicen ger bland annat råd om hur man ska sortera korrekt. 

– Alla som komposterar är skyldiga att meddela om vad man komposterar och hur mycket, säger Solja Nurmi.

Mer information om anmälningsskyldigheten kring komposterandet finns på servicebolagets webbplats.

TEXT & FOTO: JOHN ILMAN

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram