September Open 2023

7.9.2023 - annonsbladet
Lefa Lindgren.

Pysäköinti vanhalla tehdasalueella

September Openin kaltainen tapahtuma vaatii järjestelyjä. Taalintehtaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Lefa Lindgren kertoo, että esimerkiksi pysäköintiin on selkeät ohjeet jo useita kilometrejä ennen Taalintehtaalle saapumista. 

– Autot on pysäköitävä vanhalle tehdasalueelle. 

Lindgren toivoo, että moni kävijä lähtee Taalintehtaalle September Openiin. Hän kertoo, että vuosien varrella tapahtumassa on käynyt 5000–6500 ihmistä.

Lindgren lisää, että tämän vuoden järjestelyt ovat pitkälti samat kuin aiempina vuosina. Tänä vuonna tavoitteena on kuitenkin hyödyntää vanhan virastotalon tonttia sen sijaan, että olisi Stallsin kentällä lähempänä vettä.(JI)

Laura Aarnio-Frimanilla ja Mikael Frimanilla on laaja valikoima hunajaa myynnissä September Openissa.

Hunaja September Openissa

Laura Aarnio-Friman ja Mikael Friman myyvät hunajaa muovi- ja lasipakkauksissa September Openissa. Aarnio-Friman kertoo, että mehiläiset sijaitsevat Taalintehtaan välittömässä läheisyydessä ja Kaxskälassa. Hunaja valmistetaan Taalintehtaalla.

Tämä on neljäs vuosi, kun pariskunta myy hunajaa Taalintehtaan tapahtumassa. 

– Mielestäni September Open on erittäin mukava tapahtuma, johon kokoontuu paljon paikallisia yrityksiä. Tapahtuma on kuin näyteikkuna tuotteille ja palveluille.

Aarnio-Friman kertoo, että kiinnostuneet voivat valita hunajaa muovipurkkeihin 450 g–1 kg tai lasipurkkeihin 500–900 grammaa. He myyvät myös kehäkukkavoidetta, joka on valmistettu mm. mehiläisvahasta.

Uutta tälle vuodelle on Aarnio-Frimanin itse tekemä etiketti purkeissa.(JI)

Blombutik & Trädgård Järvinen myy tomaatteja September Openissa.

Tomaatit ja kukkakimput

Nivelaxissa sijaitsevalla Kukkakauppa & Puutarha Järvisellä on tapana osallistua September Openiin. Annika Järvinen-Wikström kertoo, että he myyvät sekä omia että ostettuja tuotteita. 

– Myymme September Openissa tomaatteja ja kukkakimppuja. Toivomme paljon kävijöitä ja myyjiä sekä hyvää säätä.

Järvinen-Wikström lisää, että kun useampi yrittäjä ja asiakas on samassa paikassa, syntyy tarvittavat synergiavaikutukset. Hän näkee September Openin tärkeänä tapahtumana Taalintehtaalle ja koko Kemiönsaarelle. Kemiönsaarella on oltava toimintaa myös kesän päättymisen jälkeen.

– On erittäin tärkeää pidentää turistisesonkia täällä saarella. Osoittaa, että Kemiönsaarelle kannattaa tulla myös syksyllä.(JI)

Pirjo Stenman ja Kemiönsaaren Yrittäjien muu hallitus haluavat nähdä, että Kemiönsaari kehittyy yrittäjäystävällisempään suuntaan.

Yhä useammat perustavat oman yrityksen

Kemiönsaaren Yrittäjistä Pirjo Stenman pitää September Openia tärkeänä tapahtumana. Stenman toivoo mukaan monia paikallisia yrittäjiä. 

– September Open antaa positiivisen kuvan Kemiönsaaresta. Haluamme, että Kemiönsaari on yrittäjäystävällinen kunta ja että yhä useampi haluaa perustaa oman yrityksen. 

Stenman lisää, että Kemiönsaaren Yrittäjillä on infopiste, jossa yhdistys kertoo tarjoamistaan palveluista.(JI)

Raino ja Benita Laaksonen näkevät September Openin Kemiönsaaren kesäkauden päätöksenä. Tässä joitakin heidän tuotteitaan.

Useimmiten ostetaan puolukoita

Vihannesmyyjät Raino ja Benita Laaksonen näkevät September Openin Kemiönsaaren kesäkauden päätöksenä. Laaksoset ovat myyneet marjoja ja perunoita Kemiössä K-supermarket Kompassin ulkopuolella viimeiset seitsemän vuotta.

He ovat olleet maanviljelijöitä vuodesta 1986. Vihanneksia ja marjoja on myyty Taalintehtaan torilla jo 33 vuoden ajan.

Benita Laaksonen kuvailee September Openia tapahtumaksi, jossa kävijät ostavat tavaroita talveksi.

– Meillä kävijät ostavat yleensä puolukoita. Kuinka paljon puolukkaa voimme myydä tämän vuoden September Openin aikana, on epävarmaa alkukesän kylmän sään vuoksi.(JI)

Taalintehtaan koulu on painanut "Taalintehdas"-logon t-paitoihin ja kasseihin.

Aktiivinen yhdistys

Taalintehtaan koulu ja sen vanhempainyhdistys osallistuvat tänä vuonna ensimmäistä kertaa September Openiin. Kristiina Tiainen yhdistyksen hallituksesta pohtii, että Taalintehtaan pieni kyläkoulu saattaa kiinnostaa tapahtuman kävijöitä, sillä joukossa voi olla myös monia potentiaalisia sisäänmuuttajia.

Yhdistys hankkii varoja myymällä kojullaan itsetehtyjä tuotteita. Koululaisten ja vanhempien yhteisissä talkoissa on esimerkiksi valmistettu saippuoita ja ommeltu kierrätysmateriaaleista kestokasseja, joihin on painettu koulun vanhempien Kristiina Haapalaisen ja Sami Vähä-Ahon suunnittelema uusi Taalintehdas printti. 

– Haapalainen ja Vähä-Aho ovat myös suunnitelleet Taalintehtaan koululle oman logon, joka on ensimmäistä kertaa nähtävissä koulun kojulla September Openissa, sanoo Tiainen. 

Lisäksi myynnissä on muun muassa Peter Lumisten valmistamia lintulautoja. Tiainen iloitsee, että vanhempainyhdistyksen löytyy niin monenlaista osaamista ja että lapset ovat itse osallistuneet innokkaasti talkoisiin.(JI)

Nyhems Trädgårdin myyntipisteellä September Openissa on usein vilkasta.

Päätapahtuma Kemiönsaarella

Markus Gunn Nyhems Trädgårdista Söderlångvikista kertoo, että heillä on ollut kesäisin myyntiä Taalintehtaan torilla. He myyvät muun muassa marjoja ja vihanneksia. 

Nyhems Trädgård on ollut olemassa viisi vuotta. He ovat osallistuneet September Openiin joka vuosi.

– Koska September Openiin tulee niin paljon ihmisiä, tapahtuma on meille tärkein tapahtuma täällä Kemiönsaarella. Myyntipisteemme on yleensä hyvin suosittu. 

Gunn lisää, että puutarha myy metsämarjoja, yrttejä ja kirsikkatomaatteja September Openissa. Nyhems Trädgård keskittyy jatkossa entistä enemmän ruukkuyrtteihin. Vihannesten myynti jatkuu kuitenkin.

"Uusi tapahtuma minulle"

Taiteilija Rebecca Lujan Maskun Askaisesta osallistuu ensimmäistä kertaa September Openiin. Lujan edustaa taideyritystään Galleri Rebeccaa. 

– En tiennyt tapahtumasta vähän aikaa sitten. Olen kiinnostunut luonnosta ja maalaan muun muassa eläimiä. 

Hän lisää haluavansa tehdä taidetta, joka koskettaa muita. Lujanin taidetta voi nähdä sosiaalisessa mediassa. Hän toivoo, että September Openissa kävisi paljon ihmisiä.

– Odotan innolla uusien kontaktien luomista ja muiden taiteen harrastajien tapaamista.

Lisätietoja pyydetään

Yksi yrittäjä, joka on aina läsnä September Openissa, on Ronny Holmström Taalintehtaalta. Metsäpalveluja tarjoava Holmström pitää tärkeänä osallistua September Openiin.

– Yrittäjänä on tärkeää näkyä. September Openissa on paljon kävijöitä ja siksi pidän kannattavana olla paikan päällä. 

Hän lisää, että myyntipisteen hinta on hieman halvempi kuin viime vuonna. Samalla hän haluaa järjestäjiltä lisätietoja siitä, missä hänellä tarkalleen ottaen on myyntipaikka.

Pehmoeläimet ja laukut

Käsityöläinen Ulrika Lönnfors on myös ensimmäistä kertaa September Openissa. Lönnfors perusti yrityksensä Ullekas vuonna 2009. Hän kertoo, että on kulunut useita vuosia siitä, kun hän viimeksi oli Kemiönsaarella. 

Lönnfors kertoo kuulleensa September Openista paljon hyvää. 

– Tuttavat ovat suositelleet minua osallistumaan tapahtumaan, koska paikalla on paljon ihmisiä. Myyn käsitöitä, kuten hattuja, pehmoleluja, laukkuja ja villasukkia. Neulon myös heijastavia koruja, jotka on muotoiltu eri eläimiksi.

Enemmän tietoa Lönnforsin tuotteista löytyy yrityksen nettisivuilla.

Tapahtuma kiinnostaa koko perhettä

Ab Kasnäsudden Oy markkinoi palveluitaan September Openissa. Näihin kuuluvat yöpymiset hotellissa, ravintola ja kalatiski – kiinnostus jälkimmäistä kohtaan on kasvanut viime aikoina. Kasnäsudden työskentelee määrätietoisesti myös vastuullisuusasioiden parissa. 

Yrityksen hotellinjohtaja Tanja Liljeqvist kertoo myös, että tapahtuma Taalintehtaalla houkuttelee paikallisten lisäksi vieraita muualta Suomesta. Liljeqvist korostaa, että Kemiönsaarelle on tärkeää löytää uusia ihmisiä ja että järjestetään tapahtumia vilkkaimman matkailusesongin ulkopuolella. 

– September Open kiinnostaa koko perhettä.

Tärkeää kompostoida oikein

Lounais-Suomen jätehuollolla on perinne pitää tietopistettä September Openilla tapahtumassa Taalintehtaalla. Jätehuollon ihmiset antavat muun muassa neuvoa miten lajitellaan oikein.

– Jokaisella kompostoivalla on velvollisuus ilmoittaa mitä kompostoidaan ja kuinka paljon, Solja Nurmi sanoo.  

Lisätietoa kompostoinnin ilmoitusvelvollisuudesta löytyy palveluyrityksen verkkosivuilta.

TEKSTI & KUVA: JOHN ILMAN

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram