Sällskaplig julafton: Kansakoulu håller öppet

[:sv]

Kansakoulu-jultomte_artikel

Kring julen kan ensamheten för många bli extra påtaglig, då traditionen är att fira tillsammans med släkt och vänner. För en person som lever ensam och mist många anhöriga, är barnlösa eller har barn som flyttat utomlands, så kan julen bli en ensam tid.

På Kimitoön finns en företagare som tänker på de ensamma på julen. Det är är Pasi Tamminen, ägare av Bed and breakfast Kansakoulu i Västanfjärd. För tredje året i rad ordnar de nämligen ”De ensammas jul” på julafton i Kansakoulu.

– Tanken är att erbjuda ensamma människor en plats att samlas på och äta julmat tillsammans, förklarar Tamminen.

Tamminen berättar att många i Västanfjärd har som tradition att besöka julkyrkan och han har planerat sin julmiddag så att man direkt efter den kan fortsätta julaftonsfirandet på Kansakoulu. Byns taxin kör och vänliga grannar till ensamma äldre hjälper till.

– Jag tror att vi är den enda platsen på Kimitoön som har öppet och erbjuder ett ställe att samlas på julafton, säger han.

Konceptet har visat sig vara lyckat tidigare år och man har fått flera bokningar också till årets julafton.

– Vi tycker att det är viktigt att erbjuda ett alternativ för dem som inte har anhöriga att fira jul med, säger Tamminen och välkomnar alla ensamma julfirare på ön till Kansakoulu.

[:fi]
Kansakoulu-jultomte_artikel

Jouluna yksinäisyys voi tuntua vieläkin pahemmalta kuin arjessa koska joulua on totuttu viettämään sukulaisten ja ystävien kanssa yhdessä. Västanfjärdiläinen yrittäjä Pasi Tamminen, joka isännöi Bed and Breakfast Kansakoulua Västanfjärdissä järjestää aattona jo kolmatta kertaa ”Yksinäisten joulu” -tapahtuman ravintolassaan.

– Ajatuksena on tarjota yksinäisille paikan kokoontua ja nauttia yhdessä joulateriansa, Tamminen kertoo.

Useat västanfjärdiläiset tapaavat käydä joulukirkossa. Tamminen on ajoittanut jouluillallisen siten, että kirkon jälkeen voi jatkaa jouluviettoaan Kansakoulussa. Kylän taksi kuljettaa ja ystävälliset naapurit avustavat yksinäisiä ikäihmisiä paikalle.

– Luulen, että Kansakoulu on saaren ainoa paikka, joka on aattona auki.

Konsepti on edellisvuosina osoittautunut onnistuneeksi. Tänäkin vuonna on jo saatu useita tilauksia.

– Tuntuu tärkeältä voida tarjota vaihtoehdon niille, joilla ei ole omaisia, jonka kanssa viettää jouluaaton, Tamminen sanoo ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Kansakouluun.

[:]