Riksomfattande event under Forneldarnas Natt i Dalsbruk

28.7.2017 - Michael Nurmi

Forneldarnas natt i Dalsbruk

Initiativtagarna. Fr.v. Annica Lindroos, Sylle Fagerström, Lotta Kare och Päivikki Lindroos från respektive föreningar, har höga förhoppningar på en lyckad tillställning.

Dalsbruks byalag kommer även denna sommar arrangera Forneldarnas natt vid stallsplan i Dalsbruk. Nytt för i år är samarbetet med föreningen Långö-Apelholmen och utbudet har därför växtmed ett ”vi äter tillsammans” evenemang som drar igång kvällen den 26 augusti.

- Långö-Apelholms föreningen tog kontakt med oss och pratade om tanken. Vi hakade på eftersom vi tyckte det var en super bra idé, säger Sylle Fagerström från Dalsbruks byalag.

”Vi äter tillsammans” är ett riksomfattande koncept som arrangeras till minnet av Finland-100. Tanken är att man vill få så många människor som möjligt, att tillsammans äta vid ett långbord. De officiella dagarna för evenemanget råkar vara 25.-27.8, dvs. under samma helg som Forneldarnas natt firas i landets södra delar.

- Jag fick nys om konceptet, då jag såg bilder av ett dylikt evenemang från Esplanaden i Helsingfors och tänkte att det skulle kunna funka även på Kimitoön. Efter det så tog jag kontakt med byalaget i Dalsbruk, varefter det satt igång på allvar, säger Långö-Apelholm föreningens vice ordförande Lotta Kare.

- Många finländare som under helgen är utomlands, arrangeras även där en ”Vi äter tillsammans-måltid” med andra finländare. Bland annat i Addis Abeba, Kuala Lumpur och Washington ordnas en middag, fortsätter hon.

Långö-Apelholms föreningen, som är initiativtagare till middagen, är en invånarförening som grundades ute i skärgården år 2011. Efter det har man tillsammans gjort resor i Skärgården, där bl.a. Örö under fjolåret besöktes.

- Nu när vi verkat i skärgården tänkte vi prova på samma på fastlandet. Kul att samarbetet med Dalsbruks byalag förverkligas. Hoppas att detta lockar många till evenemanget, säger Långö-Apelholm föreningens ordförande Päivikki Lindroos.

- Plats till middagen finns för alla. Varför inte försöka slå rekordet och ha det längsta bordet under evenemanget. På menyn är det laxsoppa från Portside till självkostnadspriset på 7€, tillägger Dalsbruks byalags Annica Lindroos.

Forneldarnas natt fortsätter efter middagen traditionsenligt med dans till tonerna av Finemang, innan Fornelden tänds och ett Finland-100 fyrverkeri skjuter ut evenemanget.

- Det är en tillställning man inte kan missa. Hoppas bara att vi har vädergudarna på vår sida, konstaterar föreningarnas representanter i kör.

Platserna till ”Vi äter tillsammans” kräver reservation, vilket kan göras av Annica Lindroos 040 565 4431, annicalin14@gmail.com eller Lotta Kare 040 828 1910, lotta.kare@lux-felix.com.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram