Premiär för Smaka på Skärgården-festival

[:sv]

Smaka-pa-S-festival

Evenemanget går av stapeln på Hembygdens vänner i Hitis föreningshus FurutorpBild: Jörgen Holmström

Smaka på Skärgården 24.7  kl. 13-22 är en matfestival som ordnas på Hitis för första gången i sommar, i samarbete med ett flertal lokala producenter av mat och dryck. Det kommer att finnas olika maträtter, bakverk och drycker till försäljning, som man kan äta på platsen eller ta med sig hem. För barnen ordnas fiskdamm, och för de vuxna blir det en fiskidentifikationstävling där första pris är en kryssning med Silja Line. Med på resan är Janne Rautio som kommer att berätta om vildfisk. Deltagare i festivalen är bland annat Café Kardemumma, Jordkällaren, Rousal Brygghus och Rosala Bagaren, Källarvinden, Dessis Skärgårdskök, Björknäs Trädgård, Rosendalen och Närboden.

– Själva idén kläcktes förra sommaren om att göra något nytt på Hitis. Det finns så många bra lokala företag som erbjuder något att äta eller dricka och varför då inte samla ihop dessa en dag på Hitis. Idén presenterades för styrelsen i HvH i höstas och för medlemmarna på årsmötet i början av året. Sedan satte arbetet igång med att kontakta de lokala företagen och beskriva själva idén. Det har varit en hel del detaljer att ta itu med under våren, och nu så här nära inpå evenemanget börjar spänningen kännas. Vi hoppas självklart på många gäster, men eftersom det är helt nytt för oss så vet vi inte riktigt hur många som kommer. Intresset verkar dock vara mycket stort, berättar Christer Wiberg från föreningens styrelse.

Info: Visit Kimitoön

Läs även om festivalen lokalproducerat i Annonsbladets sommartidning

Text & första sidans foto: Hanna Vuorio-Wilson

[:fi]
Smaka-pa-S-festival

Tapahtumapaikkana Hiittisten nuorisoseuran talo Furutorp. Kuva: Jörgen Holmström

Makuja Saaristosta on ruokafestivaali, joka järjestetään yhteistyössä paikallisten tuottajien kanssa 24.7. klo 13-22. Myynnissä tulee olemaan sekä ruokaa, leivottuja tuotteita että juomia, jotka voi nauttia paikan päällä tai ostaa kotiin vietäväksi. Lapsille on ongintaa, ja aikuisille kalatunnistuskilpailu, jonka päävoittona on Tallink Siljan teemaristeily, jossa Janne Rautio on mukana kertomassa villikalasta. Festivaaliin osallistuvat muun muassa Café Kardemumma, Jordkällaren, Rousal Brygghus ja Rosala Bagaren, Källarvinden, Dessis Skärgårdskök, Björknäs Trädgård, Rosendalen sekä Närboden.

 

– Idea syntyi viime kesänä, kun halusimme kehittää Hiittisissä jotain uutta. Meillä on niin monta upeaa paikallista yritystä, jotka tarjoavat jotain syötävää tai juotavaa, ja keksimme kerätä nämä päiväksi yhteen. Idea esiteltiin ja hyväksyttiin yhdistyksen hallituksessa ja sen jälkeen vuosikokouksessa jäsenille. Sitten ryhdyimme töihin ja otimme yhteyttä yrityksiin ja esittelimme idean heille. Yksityiskohtien viilaamista on toki riittänyt kevään aikana, ja nyt kun tapahtuma lähestyy alkaa jännityskin hiipimään. Toivomme luonnollisesti vilkasta osanottoa, mutta koska konseption meille aivan uusi niin emme tiedä mitä odottaa. Kiinnostus tapahtumaa kohtaa vaikuttaa joka tapauksessa hyvin lupaavalta, kertoo Christer Wiberg järjestävän Hembygdens vänner i Hitis-yhdistyksen hallituksesta.

Info: Visit Kemiönsaari

Lue myös festivaalista ja paikallisista tuotteista Imoituslehden kesälehdestä

Teksti & etusivun kuva: Hanna Vuorio-Wilson

[:]

Share this in: