Premiär för barnteater på fredag

bruksteatern_art

På fredagen blir det premiär för musikalen Den lilla skräckcaféet i Dalsbruk.

I Folkets hus i Dalsbruk repeterar 23 barn intensivt inför premiären av musikalen Det lilla skräckcaféet. Det är Bruksteaterns barn- och ungdomsgrupp som nu sätter upp produktion nummer 19. För regin står i år, liksom under tidigare år, Hasse Ginlund och Ulla Väärä. Eftersom årets pjäs är en musikal blir det förstås mycket sång som skall övas in. Den biten sköter Emmi Väärä med hjälp av Emma Sandell. Pia Nyman sköter som vanligt om barnens scenkläder, som till stor del hittas i Bruksteaterns välfyllda klädlager uppe på vinden i Folkets hus.

GINLUND BERÄTTAR att repetitionerna startade i september förra året. Tanken är att teatern skall vara som en vanlig hobby, med träff varje vecka under en längre tid för att barnen skall svetsas samman och ge utrymme för pjäsen att växa fram. Ulla Väärä poängterar att alla barn är välkomna med i teatergruppen och alla får en roll i pjäsen. 

-Det är ju frågan om barnteater och då behöver inte allt vara helt perfekt, utan det måste finnas rum för alla intresserade, säger Väärä.

(artikeln fortsätter under annonsen)

20.4_kompass_254x140_HighRes

Pjäsen är ganska utmanande. Den handlar om vänskap och kärlek som övervinner onda krafter. Tillsammans klarar man allt. Eftersom barnen övat in pjäsen så länge tillsammans, har de blivit trygga i sina roller. I år har man ganska många nybörjare i gänget av lågstadiebarn. De har varit duktiga och många har övervunnit sig själva och vågar nu stå på scen och sjunga både solon och duetter. Nu sitter pjäsen som den ska inför den nästan slutsålda premiären på fredagen den 21 april. De övriga tre föreställningarna visas 23, 25 och 26 april. Man hoppas förstås på att många tar tillfället i akt och kommer för att njuta av glad och spännande barnteater. 

lina_malm_alvin_joki_art

Lina Malm, som Mango, och Alvin Joki, som Kalle, medverkar i pjäsen.

LINA MALM är med i teatergruppen för femte gången. I denna pjäs spelar hon Mongo, en varelse som kommer från jordens medelpunkt. Hon gillar rollen och kan sina många repliker. Lina gillar att sjunga så en musikal passar henne bra. För Alvin Joki blir detta första gången han står på sen med barngruppen. Han spelar Kalle i akt 2. Det är en ganska stor roll och i början var det lite svårt med alla repliker, men nu har han lärt sig dem bra. Alvin tycker att pjäsen är rolig och han gillar också att sjunga, fast han nog är lite nervös inför duetten han skall medverka i. Veckorna inför premiären tränar barnen flera gånger i veckan. 

-Fast det kan kännas tröttsamt ibland inför en träning så är det alltid roligt då man väl är på plats, säger Alvin.

Både Lina och Alvin siktar på att vara med också i följande pjäs som sätts upp av Bruksteaterns barn- och ungdomsgrupp. Då blir det jubileumsår med pjäs nummer 20.

 

Text & foto: Maria Manelius

hasse_ginlund_emmi_vaara_pia_nyman_ulla_vaara_art

Hasse Ginlund, Emmi Väärä, Pia Nyman och Ulla Väärä.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram