Populärt halvmaraton ordnas igen

lussi_jarvinen

Lussi Järvinen är en av dem som sprungit i Broloppet varje gång det ordnats.

Broloppet har ordnats sedan år 2011 men har tvingats ha paus under coronapandemin. En av deltagarna som alltid medverkat, Lussi Järvinen från Kasnäs, finns även med på startlistan för årets lopp. Vad hon klär ut sig till i år förblir ändå en överraskning. 

För den som deltar i Broloppet, ett halvmaraton som går från Dalsbruk till Kasnäs, den 17 juni kommer åtminstone en deltagare att vara utklädd, oftast till en karaktär. Det är Lussi Järvinen från Kasnäs. Hon har sprungit i alla Brolopp sedan starten för tolv år sedan. 

– Jag har bland annat varit utklädd till Mimmi Pigg, Pippi Långstrump, Lilla My och Finlands flagga. Jag klär ut mig för att försöka locka fler deltagare till loppet. 

Bland andra deltagare är det få som har vågat visa sig i annat än idrottskläder. Järvinen nämner att ett år hade en deltagare cylinderhatt och handskar. 

Det är ändå sist och slutligen ganska tungt att springa i en maskeradkostym. Därför tror jag att få väljer att göra det.

Hon tillägger att hon började klä ut sig från och med andra gången som loppet ordnats. Vad Järvinen klär ut sig till i år är ännu oklart. Hon säger också att hon inte siktar på en viss tid. 

Jag springer loppet för att det är roligt. Jag rekommenderar att man tränar helst flera månader innan men sista veckan tar man det lugnare.

(artikeln fortsätter under annonsen)

1.6_kompass_254x140_HighRes

Deltagare och tilläggsevenemang

Förutom kasnäsbor och andra kimitoöbor brukar även deltagare utanför kommunen och även Finlands gränser springa i Broloppet. 

– Han som vann senaste lopp, och samtidigt vunnit flest gånger, är mig veterligen från Sverige. Och jag tror att han är även anmäld till årets upplaga av Broloppet. Jag hoppas även att många från Kimitoön väljer att delta i år. 

När Annonsbladet håller intervjun med Lussi Järvinen har 60 löpare anmält sig. Hon hoppas att siffran stiger till 100 innan anmälningen stänger. Under det första Broloppet sprang cirka 100 deltagare, i andra 200. Nu är det första gången efter coronapandemin som loppet ordnas igen. 

Järvinen säger också att tilläggsaktiviteter kommer att ordnas i samband med Broloppet 17 juni. 

– För familjens yngre medlemmar finns ett jubileumsvarv som de kan gå i Kasnäs. 

 

Lövö bro

Broloppet har fått sitt namn av Lövö bro, som byggdes år 2011. De som ville ut på en joggingtur var i princip tvungna att vända vid det tidigare färjfästet, då den kyliga vinden vid sundet gjorde upplevelsen mindre trevlig.

– Vi kasnäsbor var alla glada då vi äntligen fick en bro som innebar fast förbindelse till Dragsfjärd och samtidigt större möjligheter att länka längre sträckor, säger hon.

I Kasnäs bor lite under 100 personer. Lövö bro är 475 meter lång.

Järvinen förklarar att det först var en mindre grupp ortsbor som lyfte fram idén om ett halvmaraton från Dalsbruk till Kasnäs, sedan hakade allt fler på idén. 

 

Fyra drickstationer

Lussi Järvinen säger att Broloppet startar i Dalsbruk. I Dalsbruk brukar ortsborna, bland annat utanför restaurang Portside, att heja på de som springer. 

– Men efter att löparna har lämnat Dalsbruk kommer löptillvaron mot Kasnäs att bli mera ensam, säger hon. 

Hon tillägger att det finns fyra drickstationer under loppet. 

Deltagarna erbjuds också möjligheten att besöka Kasnäs Skärgårdsbad och bjuds även på mat. 

Nio löpare, Lussi Järvinen inkluderat, har löpt samtliga upplagor av Broloppet. Flera av dem kommer också att vara med i år. Hur många gånger Järvinen kommer att delta i loppet ännu efter årets löptävling håller hon öppet.

– Jag tror på ett roligt Brolopp i år. Om jag ännu är med i nästa lopp får vi se sedan, säger Lussi Järvinen.

 

Text & foto: John Illman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram