Nytt cykelevenemang på Kimitoön

soderlagvik_ToniLund-

Toni cyklar året runt – här på Söderlångvik gård.

För första gången någonsin här på Kimitoön kommer det i sommar att anordnas ett stort cykelevenemang som är en del utav Nordic Gravel Series. Det går ut på att cykla grusväg och man kommer kunna välja mellan tre olika distanser: 40, 80 och 130km. Det är ingen tävling och alla kan delta, oavsett fysik och tidigare erfarenheter. Start och mål kommer att utgå från Söderlångvik gård.

Under det här året kommer man kunna ta del av evenemanget på fem olika destinationer i Finland: Strömfors 12.6, Kimitoön 19.6, Ylläs 14.7, Iso-Syöte och Lahti 25.9.

Nordic Gravel Series har funnits sedan år 2019. Från början var det bara i Finland men nu ordnas det också både i Sverige och Norge.

Organisatören är Breakaway.cc från Helsingfors tillsammans med lokala samarbetspartners. Äventyrscyklisten Toni Lund kommer att vara rutt mästare för Kimitoön. Här har han cyklat i över 20 år och han är en välkänd person i Finland för sina prestationer i bland annat  världens längsta och tuffaste vinter ultra-race, Iditarod i Alaska.

– Kimitoön är en vacker och unik plats. Det kryllar av små och fridfulla grusvägar och stället passar ypperligt för den här typen av evenemang. Jag har cyklat tusentals kilometer grusväg runt om i Finland och enligt mig är Kimitoön ett riktigt paradis för detta. Absolut det bästa stället i Södra Finland, säger Toni Lund.

(Artikeln fortsätter efter annonsen)

kompass_254x140_abl_202111

EVENEMANGET respekterar den rika historen Kimitoön har. Längs med rutterna särskilt den långa på 130km, passerar man många historiska landmärken så som kyrkorna i Västanfjärd, Kimito och Dragsfjärd. Även Brokärr där Amos Andersson föddes. Det är ett privilegium för evenemanget att utgå från Söderlångvik gård, som också är känt för Amos Andersson. Evenemanget kommer även vara bra för Kimitoöns turism och stuguthyrningar eftersom det lockar deltagare från hela landet och utlandet också beroende på Covid-19 restriktionerna, tillägger Toni Lund.

Toni har skickat brev till alla markägare och privata väglag angående rutterna, och söker nu om tillstånd för att få använda vägarna till evenemanget. Han hoppas på att få allas lov till senast 15 april.

– Jag har redan fått tillstånd från flera markägare och väglag men det fattas fortfarande många fler innan vi är i mål. Vi uppskattar markägarnas lov väldigt mycket och deltagarna är medvetna om att rutterna går mestadels över privat mark.

Cyklisterna kommer endast att befinna sig på vägarna under några timmar och de kommer inte att föra mycket ljud av sig. Trafikreglerna måste följas som vanligt då vägarna inte kommer att stängas för allmänheten. När evenamanget är över kommer alla rutter att kontrolleras och eventuellt skräp plockas upp. Soptunnor kommer att finnas placerade på påfyllningsstationerna, alltså där cyklisterna kan fylla på med vatten, sportdryck och ta någonting att äta.

SITUATIONEN med Covid-19 är naturligtvis ett stort bekymmer för evenemanget. Förra året kunde de flesta evenemang äga rum utan problem då myndigheternas riktlinjer följdes bra. Vi hoppas att situationen med Covid-19 ska förbättras under våren och försommaren, men gör den inte det så kommer evenemanget här på ön att skjutas fram.

Förbättras situationen så kommer även markägarna att bjudas in till rutterna på Söderlångvik gård där de kan få varsinn biljett till mat och dryck.

Målet är att organisera evenemanget varje sommar i framtiden.

 

Text: Susanna Larsson / IS, Foto: Toni Lund

 

Share this in: