Nu vinterbad även vid Eknäs camping

Ekniemen lomakyla avanto
Vinterbad är nu möjligt vid Eknäs Camping.

Från många olika orter har besökare kommit Eknäs för att utöva vinterbad.

Vänner av vinterbad kan nu glädjas över att en ny plats för vinterbadande finns på Kimitoön. Den senaste badplatsen har anlagts vid Eknäs camping och blev klar i början av december.

– Vi har haft besökare både från Kimitoön och andra orter. I början var det få som kom hit för vinterbad men efterhand kommer allt fler, berättar Suvi Nieminen, företagare vid Eknäs camping.

Således finns nu tre allmänna platser för vinterbad på Kimitoön, de övriga vid Söderlångvik och Dalsbruk.

Eknäs camping har öppet för vinterbad om lördagar klockan 14–15. Den första i plurret vid reporterns besök är sagubon Marika Björlund.

– Jag är mycket glad över att Eknäs camping har öppnat för vinterbad. Det tar inte alls lång tid för mig att köra hit, säger hon.

De följande besökarna för dagen är från Pemar. Ett par kimitobor anländer kort därpå. Vinterbadare från Esbo, Jyväskylä, Helsingfors och Åbo har även rest till Eknäs.

Vid campingområdet finns även en bastu där vinterbadarna kan värma sig. Över lag är det fler kvinnor än män som utövar vinterbad, säger Nieminen.

Nieminen förklarar att idén till vinterbad uppstod då Annonsbladet skrev om vinterbadet vid Söderlångvik under hösten. Planen är att erbjuda möjlighet till vinterbad även under våren.

Det finns mycket positivt med att utöva vinterbad. Svenska Yle listar upp bland annat bättre stresshanteringsförmåga och allmänt psykiskt välbefinnande.

– Men det gäller att inte gå ensam ut och bada, eftersom vinterbad utsätter kroppen för mycket stress, säger Suvi Nieminen.

TEXT & FOTO: JOHN ILLMAN

Marika Björlund
Marika Björlund från Sagu var först i plurret under reporterns besök.
Suvi & Ville Nieminen
Ville och Suvi Nieminen är företagarna vid Eknäs Camping.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram