Musikfestspelen inleddes ståtligt

1_Opningskonsert_art

Symfoniorkestern klingade mäktigt i den ståtliga kyrkan.

Kimitoöns Musikfestspels öppningskonsert i Kimito kyrka var en pampig och välbesökt tillställning. Det är inte var dag man på Kimitoön kan lyssna till en symfoniorkester. Jyväskylä Sinfonia besökte emellertid faktiskt ön för andra gången.

Orkestern leddes av Kaapo Ijas och programmet bjöd på musik av storheterna Richard Wagner och Wolfgang Amadeus Mozart. Musiken klingade mäktigt i medeltidskyrkan. Sopranen Helena Juntunen förtrollade publiken med sina dramatiska tolkningar av Wagners Wesendonck Lieder och tackade för applåderna med ett extranummer.

Före konserten uppvaktades de konstnärliga ledarna genom många år, violinistsystrarna Katinka och Sonja Korkeala med blommor – festivalen fyller ju 25 år i år. Att ett så stort evenemang kan ordnas på orten möjliggörs också av att ett stort antal trogna frivilliga ställer upp med det praktiska. En av uppgifterna är att fixa kaffeserveringen med riktiga skärgårdssmörgåsar i pausen.

FESTIVALEN pågår hela veckan fram till Grande finale om söndag. I dag uppträder artister i Söderlångvik och i Veturitalli i Salo. Om fredag är det dags för de stämningsfulla Från kyrka till kyrka-konserterna i Västanfjärd och på lördagen kan man kombinera konsertbesöken i Labbnäs och Söderlångvik med kulinariska upplevelser.

Text & foto: Ingrid Sandman

Musikspel skapat av stora tonsättare på Kimitoön

Kimitoöns Musikfestspel pågår som bäst. Imorgon fredag kommer två konserter att spelas i Västanfjärd, en i Västanfjärds nya kyrka och en i den gamla. I den nya kyrkan spelas musik tonsatt av herrarna Mozart, Haydn och van Beethoven – som alla hade kopplingar till Wien i dagens Österrike. Konserten börjar 20.30.

Senare under samma kväll i den gamla kyrkan färdas lyssnarna tillbaka i tiden till 1500-talet och fram till slutet av 1700-talet. Bland annat brittiska Tobias Hume och Orlando Gibbons har tonsatt de sånger som ska spelas under den här konserten.

Text: John Illman

2_Kaffeservice_art

Kaffepaus utanför kyrkan.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram