Kimitoöns Sjöräddare väntar på att få starta säsongen

Calle Storm_foto MN_artikel

Calle Storm.

För Kimitoöns Sjöräddare startade inte säsongen som planerat i år. Problem med att få båten Mona tillbaka från service i Borgå satte käppar i hjulet. Servicen som beräknades ta en vecka, drog ut på tiden och båten har nu varit i tillverkarens fabrik tre veckor. Denna veckas torsdag kommer Mona då äntligen att anlända till Dalsbruk för att i rask takt kunna sättas i skick och sjösättas. Föreningens ordförande Calle Storm är en aning frustrerad då förseningen ledde till att man inte kunde delta i säsongens första sjöräddningsövning i Nagu.

VERKSAMHETEN HAR startat normalt igen efter två år av pandemi. Under veckoslutet 21 till 22 maj ordnas en nybörjarkurs för intresserade blivande sjöräddare. Storm säger att det inte behövs några förkunskaper för att komma med på kursen. Efter avklarad kurs få man vara med som elev på båten.

Kimitoöns Sjöräddare har 24 aktiva, varav 16 som hör till båtens besättning. Föreningen tar gärna emot flera aktiva, speciellt kvinnor. Storm anser att en idealbesättning vid utryckning är två män och en kvinna. Minimibesättningen vid utryckning är två personer, men idealet är att vara tre på båten.

Då det kommer ett nödalarm från sjöräddningscentralen, MRCC, går larmet till en jourtelefon hos Sussu Piekkala. Kimitoöns Sjöräddare har en alarmgrupp på Whatsapp och de första som svarar på uppdraget åker sedan iväg med båten. Förra sommaren testade man också under tre helger på att tre jourande sjöräddare bodde på stationen i Dalsbruk, för att ha beredskap att komma iväg på 15 minuter vid ett alarm. Den nya stationen har sängar, ett litet kök samt bastu.

Det lönar sig för båtägare att vara medlemmar i Trossen, säger Storm. Det är alltid gratis att bli räddad till livet till sjöss, men i övrigt står båtägaren för kostnader som uppstår för räddandet av båten. Medlemsskapet i Trossen vid Finlands Sjöräddningssällskap garanterar också kostnadsfri hjälp med båten, både i Finland, Sverige, Norge samt begränsade delar av Danmark.

KIMITOÖNS SJÖRÄDDARE har ungefär 450 medlemmar, varav 70 % är Trossen-medlemmar. Genom att vara medlem stöder man föreningens verksamhet och får sjöräddartidningen fyra gånger i året. Lördagen den 18 juni håller föreningen invigning och öppet hus på stationen i Dalsbruk, då allmänheten får bekanta sig med stationen och föreningens verksamhet. Efter en paus på två år ordnar man igen den traditionella Örö-dansen lördagen den 30 juli, där självaste Showdown uppträder. Nu närmast deltar sjöräddarna på BåtDagen lördagen den 14 maj invid gästhamnen i Dalsbruk. Den som är intresserad av verksamheten eller rentav av nybörjarkursen få gärna komma och diskutera, hälsar Storm.

 

Text: Maria Manelius

sjoraddarna_mona_artikel

Kimitoöns Sjöräddares båt Mona har varit på service, vilket försenat säsongstarten.

Batdagannons_ABL05052022_1-1

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram