Meripelastajat odottavat kauden alkamista

Calle Storm_foto MN_artikel

Calle Storm.

Kemiönsaaren Meripelastajien kausi ei tänä vuonna alkanut suunnitelmien mukaisesti. Kapuloita rattaisiin heitti Mona -veneen myöhästynyt huolto Porvoossa. Huollon oli arvioitu kestävän viikon, mutta se venyi ja vene on nyt ollut valmistajan tehtaalla kolme viikkoa. Tänään Mona lopulta palaa Taalintehtaalle. Se varustetaan nopeasti ja lasketaan vesille. Yhdistyksen puheenjohtaja Calle Storm on hieman näreissään; myöhästely johti siihen, etteivät meripelastajat päässeet osallistumaan kauden ensimmäiseen meripelastusharjoitukseen Nauvossa.

Toiminta on käynnistynyt normaalisti kahden pandemiavuoden jälkeen. Vasta-alkajien kurssi järjestetään viikonloppuna 21.–22.5. Stormin mukaan ennakkotietoja ei tarvita kurssiin osallistumiseen. Kurssin suoritettuaan pääsee oppilaaksi veneeseen.

Kemiönsaaren Meripelastajiin kuuluu 24 aktiivijäsentä. Heistä 16 ovat veneen miehistöä. Yhdistys haluaa mielellään lisää aktiivijäseniä, varsinkin naisia. Stormin mukaan paras miehistö hälytyksen tullessa koostuu kahdesta miehestä ja yhdestä naisesta. Vähin miehistö on kaksi, mutta paras on kolmen hengen miehistö.

Hälytys meripelastuskeskuksesta saapuu Sussu Piekkalan päivystyspuhelimeen. Meripelastajilla on Whatsappissa hälytysryhmä. Ensimmäisinä vastanneet lähtevät veneellä apuun. Viime kesänä kolmena viikonloppuna kokeiltiin kolmen päivystävän meripelastajan asumista Taalintehtaan asemalla. Tarkoituksena oli päästä matkaan 15 minuutissa. Uusi asema on varustettu vuoteilla, pienellä keittiöllä ja saunalla.

Stormin mukaan veneilijöiden kannattaisi olla Trossin jäseniä. Hengenpelastus on aina ilmaista, mutta veneen pelastamisen kustannuksista vastaa omistaja. Jäsenyys takaa myös veneelle ilmaista apua niin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa kuin määrätyillä alueilla Tanskassa.

Kemiönsaaren Meripelastajiin kuuluu noin 450 jäsentä, joista 70 % ovat Trossin jäseniä. Jäsenet tukevat yhdistyksen toimintaa ja saavat yhdistyksen lehden neljä kertaa vuodessa. Lauantaina kesäkuun 18. päivänä yhdistys vihkii käyttöön Taalintehtaan asemansa. Yleisö pääsee tutustumaan siihen ja yhdistyksen toimintaan. Kahden vuoden tauon jälkeen järjestetään taas perinteiset Örön tanssiaiset lauantaina heinäkuun 30. päivänä. Saaren oma Showdown -yhtye soittaa. 

Meripelastajat osallistuvat VenePäivään 14.5. Taalintehtaan vierasvenesatamalla. Yhdistyksen toiminnasta tai jopa vasta-alkajien kurssista kiinnostuneet pääsevät keskustelemaan Calle Stormin kanssa.

 

Teksti & kuva: Maria ManeliusKäännös: Ingrid Sandman

sjoraddarna_mona_artikel

Mona on ollut huollossa, mikä on myöhästyttänyt kauden aloittamisen.

Batdagannons_ABL05052022_1-1

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram