Kalkholmen -festivaalista kaksipäiväinen – enemmän artisteja, enemmään kaikkea

Kalkholmen_0
Kuva: Åke Sirén lavalla yhdessä Enskede Snickeri -yhtyeen Maria Almlövin kanssa.

Västanfjärdin Kalkholmsfestivalen muuttuu kaksipäiväiseksi. Festivaali järjestetään kesäkuun 10. ja 11. päivinä. Järjestäjänä tomivan Nöjesprofilerna Ab:n edustaja Åke Sirén kertoo, että kesän artistit on jo sovittu.

– Festivaali on kulttuuritapahtuma, joka tarjoaa musiikkia ja viihdettä koko perheelle. Aikuselle yleisölle varataan oma alue, jossa esiintymislava, pop up -ruokaa, juomia jne. Lapsilla on oma paikkansa Västanfjärdin kylätoimikunnan äskettäin rakantaman lavan vierellä.

Bändit ja muut artistit ovat ruotsinkielisiä: kolme yhtyettä saapuu Ruotsista ja loput artistit eri puolilta suomenruotsalaisia seutuja. Toki tulemme myös kuulemaan englanninkielisiä biisejä. Musiikki vaihtelee kuoromusiikkistaa popmusiikkiin ja rokkiin.

Lauantain avaa ylioppilaskuoro Brahe Djäknar, jonka jälkeen ruotsalainen Way Up North -bändi esiintyy. Useimmat Brahe Djäknarin laulajat ovat Åbo Akademin opiskelijoita. Kuoro on tunnettu muun muassa vappulaulustaan Turun Vartiovuorella, jossa kuoro esiintyy tuhannelle kuulijalle. Kuoro käy lähes vuosittain ulkomaankiertueillakin.
WUN puolestaan kuvaa itseään yhtyeeksi, joka esittää ruotsalaismusiikkia poikkeuksellisellä tavalla. Yhtyeen ohjelmistossa on musiikkia aina Bellmanista ABBA:aan. Yhtye kertoo pyrkivänsä esittämään Bellmania ABBA:n soundilla ja ABBA:aa bellmanilaisittain.
Lauantaina esiintyvät myös Baltic Jazzista tuttu partybändi Trr Trr Trr ja paikalliset Finemang ja Twilight sekä muun muassa Victoria Paulsson.

Sunnuntain ohjelmistoon kuuluvat Ruotsista saapuvat Enskede Snickeri sekä The Visitors, Pohjanmaalta kotoisin oleva Fredrik Furu, Susann Sonntags ja Jannike Sandström.
Enskede Snickeri ja Fredrik Furu esiintyivät jo viime vuoden festarilla. Enskede Snickerillä on vankka asema Ruotsin populaarimusiikissa. Bändin jäsenet ovat esiintyneet useiden tunnettujen ruotsalaisartistien kanssa kuten esimerkiksi Ulf Lundell, Peter LeMarc, Harpo, Neneh Cherry, Dan Hylander. He ovat soittaneet muun muassa Roxettessa, Noicessa ja X-Modelsissa. Pietarsaaressa syntynyt Furu asuu nykyään Tukholmassa. Sooloartistina hän debytoi ”Hollywoodhjärtan” -albumillaan vuonna 2009. Vuonna 2012 hän julkaisi ”Mittemellanland” -albumin. Vuonna 2014 hän julkaisi EP:n nimeltä ”Nåt som fastnar”. Viime vuoden marraskuussa hän julkaisi singlen ”För alla Änglar”.
Visitors on ABBA:n tribuuttibändi. ABBAN:n virallinen fanklubi on valinnut sen maailman parhaimmaksi ABBA -bändiksi. Yhtye on muun muassa esiintynyt Lontoon Royal Albert Hallissa ja useita kertoja Los Angelesin Hollywood Bowlissa.
Susann Sonntags -bändin tunnetuin jäsen on tietysti inkoolainen Susann Sonntag. Yhtye on palkittu mun muassa vuoden 2003 suomenruotsalaisessa tanssibändikilpailu Stjärnbandetissa.
Jannike Sandström on tuttu Vegatoppen -radio-ohjelmaan kuuntelijoille mutta muun muassa monet saksalaisetkin pitävät hänen musiikistaan.
Perheen nuorimmille – ja muille lapsenmielisille – luvassa on Arne Alligator.

Vaikka festivaaliin on aikaa vielä puoli vuotta, järjestäjillä riittää kiirettä.

– Nyt alkaa tapahtua. Parhaillaan allekirjoitamme sopimuksia ja valmistelemme käytännön asioita, kuten majoitusta. Tänä vuonna kaikki artistit majoitetaan Björkbodan Finnhovaan. Edelleen meidän on huolehdittava byrokratiasta, mutta minusta tuntuu, että sekin alkaa olla hallussa, Sirén kuittaa.

Nöjesprofilerna -osakeyhtiötä hallinnoivat Åke Sirén ja Sabina Magnusson.

Share this in: