Islanders MCC arrangerade övningskörning

Raisa Sjöholm hidasajo sujuu helposti
Mc är alltid i underläge i trafiken och det är därför viktigt att satsa på tryggheten. Raisa Sjöholm klarar slalombanan lätt. 

Islanders MCC arrangerade i Kimito en övningskörning för mopeder och motorcyklar. Att köra slalom är lätt för många men att köra långsamt är knepigare. Jouni Jokiniemi säger att det viktigaste för den som kör motorfordon är att kunna köra sakta då det behövs.

Att köra i rusningstrafik och svänga sakta är överraskande svårt med motorcykel. Det är viktigt att kunna. När man har lärt sig att kryssa kan man lätt undvika exempelvis gropar i vägytan.

Efter vintern är många ovana att köra. Föreningens medlemmar anser att övningskörningen är viktig speciellt på våren. Klubbens president Henrik Pietikäinen säger att man är så ovan efter vintern att det känns som att köra första gången.

En tung mc är inte lätthanterlig. Den väger över 250 kg. Förutseende är det viktigaste för då hinner man reagera. Utmanande när man kör mc är i synnerhet avlånga reparationer eller sprickor i vägen. De kan få mc att vackla till.

Sommaren är bråd för Islanders. Officiell öppning blir det den 18 maj och de 24 beger man sin till Estland. Avsikten är att åka åtminstone till Pärnu och Tarto. Resan varar från fredag till måndag. I juli går klubbens sommarutflykt till Kalajoki. På samma gång bekantar man sig med lokala motorcykelklubbar.

Den sista torsdagen i månaden är det öppet hus i form av Björkboda Motor-chill. Som mest har över hundra mc deltagit och fyrtiotalet bilar mött upp. Islanders har bevarat sin popularitet. Medlemsantalet har varit stabilt men något växlande. Någon kanske har flyttat från orten och någon annan kommer i stället. Man försöker engagera unga med i verksamheten, bl.a. i samarbete med ungdomsledarna. Det har tyvärr visat sig svårt.

Enligt Raisa Sjöholm har man som tur är ändå lyckats engagera några ungdomar. Sommartiden ökar intresset för mc och Pietikäinen hälsar alla välkomna i klubben.

TEXST & FOTO: Jerker Jokiniemi, ÖVERSÄTTNING: Ingrid Sandman

Erkki Koski ajoharjoitteluradalla
Erkki Koski på körövningsbanan.
Raisa Sjöholm pujotteluradalla
Raisa Sjöholm på kryssningsbanan.
Islanders Mcc Kimitoön
Islanders MCC arrangerade övningskörnings evenemang.
Hennin Harley Davidson
Denna underbara Harley Davidson ägs av Henrik Pietikäinen.
Jokiniemi, Holtegaard, Koski, Pietikäinen, Sjöholm
Jouni Jokiniemi berättar hur viktigt det är att övningsköra innan körsäsongen börjar.
Raisa Sjöholm ajoharjoitteluradalla
Efter lite träning klarar Raisa Sjöholm långsam körning lätt.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram