Intresset för Jörn Donner svalnar inte

Författaren Philip Teir besökte Söderlångvik förra l ördagen där han berättade om sin senaste bok.

En skvallerbok kallar kritiker den. Men det är den inte, säger författaren. Philip Teirs bok om Jörn Donner och Bitte Westerlund säljer som smör i solsken.

Författaren Philip Teir gästade Söderlångvik gård lördagen den 23 september. Teir berättade för ett tjugotal om sin nyaste bok J&B: Scener ur ett skenäktenskap. Mary Gestrin från föreningen Konstsamfundet var moderator. 

Boken handlar om Jörn Donner och hans fru Bitte Westerlunds förhållande. Den är tryckt av förlaget Schildts & Söderströms. Teir har tidigare arbetat som kulturchef vid Hufvudstadsbladet och skriver kolumner för HBL och rikssvenska Dagens Nyheter. 

Teir besökte Söderlångvik på lördagseftermiddagen för andra gången. Han berättar att han sedan barnsben har varit intresserad av mångsysslaren Jörn Donner. Donner var förutom journalist även författare, filmskapare och politiker. 

– Jag planerade att skriva en bok om Donner redan innan han dog, säger han. 

Donner dog 30 januari år 2020. Han blev 86 år gammal. Donner kremerades och Westerlund slängde en del av askan efter hans kropp i deras kompost, vilket har skrivits om i flera medier – även i rikssvenska kvällstidningen Expressen. 

Responsen på Teirs bok har varit bra. Den framstod av kritiker som något snaskig och skvallrig, då Donner hade sällskapat med många kvinnor under sin livstid. Donner och Westerlund levde tillsammans i 40 år. Efter Donners död gick Westerlund igenom bland annat hans dagböcker. 

– Hon berättade för mig att det finns så många elakheter skrivna i Donners dagböcker att de tillåter hon inte att publiceras, säger Teir. 

Påståendena om att boken är skvallrig håller Teir inte med om. I stället väljer han att beskriva skrivandet av boken i likhet med att skriva ett långt reportage. Under skrivprocessens gång var Teir även i kontakt med Donners och Westerlunds gemensamma barn, journalisten Daniel Donner och författaren Rafael Donner. Jörn Donner hade även tre andra barn med andra kvinnor. 

Boken har varit mycket omtyckt i både Finland och Sverige. Det här vittnar om att intresset för Jörn Donner alltjämt är stort. Både Teir och Westerlund har utfört otaliga bokframträdanden. Westerlund deltog förra veckan i den reklamfinansierade rikssvenska kanalen Tv4 Nyhetsmorgon-program. Den här veckan åker duon till den stora bokmässan i Göteborg för att berätta om boken där. 


Philip Teir har skrivit fyra böcker, den senaste om Donner och Westerlund medräknat. Han har även en ny roman på gång. I ingen av sina böcker skildrar han Kimitoön. Men det kan bli en ändring på det i framtida verk. Teir har nyss skaffat sig ett sommarställe i Bromarv. 

– Således får jag möjlighet att bekanta mig mera med både Västra Nyland och Kimitoön.

Teir ser möjligheter med att skriva om Söderlångvik i en framtida bok. 

– Det här stället, byggnaderna och omgivningen, passar perfekt för en deckare, säger Philip Teir.

TEXT & FOTO: JOHN ILLMAN

Äppeldagen i Söderlångvik den 30 september.
Se mera: soderlangvik.fi/evenemang/appeldagen/

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram