Kiinnostus Jörn Donneria kohtaan ei laannu

Kirjailija Philip Teir vieraili viime lauantaina Söderlångvikissa, jossa hän kertoi uusimmasta kirjastaan.

Juorukirja, kriitikot kutsuvat sitä. Mutta ei ole, sanoo kirjoittaja. Philip Teirin kirja Jörn Donnerista ja Bitte Westerlundista myy kuin voi auringonpaisteessa.  

Kirjailija Philip Teir vieraili Söderlångvikin tilalla lauantaina 23. syyskuuta. Teir kertoi parillekymmenelle ihmiselle uusimmasta kirjastaan J&B: Scener ur ett skenäktenskap. Moderaattorina toimi Mary Gestrin Konstsamfundet-yhdistyksestä.

Kirja kertoo Jörn Donnerin ja hänen vaimonsa Bitte Westerlundin suhteesta. Kustantaja on Schildts & Söderströms. Teir on aiemmin työskennellyt Hufvudstadsbladetin kulttuuripäällikkönä ja kirjoittaa kolumneja HBL:lle ja ruotsalaiselle Dagens Nyheter -lehdelle. 

Teir vieraili Söderlångvikissa lauantaina iltapäivällä toista kertaa. Hän kertoo olleensa lapsuudesta asti kiinnostunut monitoimimies Jörn Donnerista. Toimittajan lisäksi Donner oli myös kirjailija, elokuvantekijä ja poliitikko.

– Suunnittelin kirjoittavani kirjan Donnerista jo ennen hänen kuolemaansa, hän sanoo. 

Donner kuoli 30. tammikuuta vuonna 2020. Hän eli 86-vuotiaaksi. Donner tuhkattiin ja Westerlund heitti osan tuhkasta kompostiin, josta on kirjoitettu useissa lehdeissä– muun muassa ruotsalaisessa valtakunnallisessa iltapäivälehdessä Expressenissä. 

Teirin kirjan vastaanotto on ollut hyvä. Kriitikot pitivät sitä hieman juoruilevana, kuin Donner oli ollut monien naisten kanssa elämänsä aikana. Donner ja Westerlund asuivat yhdessä 40 vuotta. Donnerin kuoleman jälkeen Westerlund kävi läpi muun muassa hänen päiväkirjojaan. 

– Hän kertoi minulle, että Donnerin päiväkirjoihin on kirjoitettu niin paljon ikäviä asioita, että hän ei salli niiden julkaisemista, Teir sanoi. 

Teir on eri mieltä väitteistä, joiden mukaan kirja olisi juoruileva. Sen sijaan hän päättää kuvata kirjan kirjoittamista samalla tavalla kuin pitkän reportaasin kirjoittamista. Kirjoitusprosessin aikana Teir oli yhteydessä myös Donnerin ja Westerlundin yhteisiin lapsiin, toimittaja Daniel Donneriin ja kirjailija Rafael Donneriin. Jörn Donnerilla oli myös kolme muuta lasta muiden naisten kanssa. 

Kirja on ollut erittäin suosittu sekä Suomessa että Ruotsissa. Tämä todistaa, että kiinnostus Jörn Donneria kohtaan on edelleen suurta. Sekä Teir että Westerlund ovat olleet mukana useissa tilaisuuksissa esittelemässä kirjaa. Westerlund osallistui viime viikolla Ruotsin mainoskanava Tv4 Nyhetsmorgon -ohjelmaan. Tällä viikolla kaksikko lähtee Göteborgin suurille kirjamessuille juttelemaan kirjasta. 

 

Philip Teir on kirjoittanut neljä kirjaa, joista viimeisin kertoo Donnerista ja Westerlundista. Hänellä on myös uusi romaani työn alla. Missään kirjoistaan hän ei kuvaa Kemiönsaarta. Mutta tämä voi muuttua tulevissa teoksissa. Teir on juuri hankkinut kesämökin Bromarvista.

– Tämä antaa minulle mahdollisuuden tutustua tarkemmin sekä Länsi-Uuteenmaahan että Kemiönsaareen.

Teir näkee mahdollisuuksia siinä, että Söderlångvikista kirjoitetaan tulevassa kirjassa. 

– Tämä paikka, rakennukset ja ympäristö sopivat täydellisesti salapoliisitarinaan”, sanoo Philip Teir.

TEKSTI & KUVA: JOHN ILLMAN

Söderlångvikin Omenapäivä 30.9.
Katso lisää: soderlangvik.fi/fi/tapahtumat/omenapaiva/

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram