Intelligent humor om relationer

Honey_0782_press

Åbo Svenska Teaters ”Honey” hade premiär i Åbo på torsdagen. Kajsa Ek tolkar nio roller i en strålande enmansshow. Texten är av ÅST-dramaturgen Tove Appelgren, som också har regisserat.

Teatern kallar Honey för en feelgod-komedi och visst, publiken kan inte låta bli att dra på mun och fnissa högt år de träffande replikerna och åt Eks dråpliga kroppsspråk. Ek har inte jättemånga år i branschen på nacken. Hon gick ut Teaterhögskolan 2013.

Nu får hon visa framfötterna och lyckas verkligen skapa illusionen av allt från småfräck och skarpögd tonåring som gillar att reta gallfeber på morsan, lojala väninnor med finsk accent och superkonventionell golfspelande kräftskivemamma, något av en finlandssvensk stereotyp, till de tre exen: en trist tråkmåns, en med avvikande preferenser och en riktig äventyrare.

I en hellång föreställning, praktiskt taget utan rekvisita, målas egentligen tragiska livsöden upp. Igenkänningsfaktorn är (obehagligt) hög. Träffsäkra porträtt: en sådan där har man ju faktiskt mött i verkliga livet! Beteenden och repliken är kusligt välbekanta trots karrikeringen. Så fnisset stannar ibland i halsen och man tvingas kanske gå till doms med sig själv. Det där med generationer, relationer till det motsatta könet och vänskap har aldrig varit – och är inte heller nu – så enkelt. ”Det är nu bara som det är”, säger huvudpersoner Honey.

Sin turnépremiär har Honey på lördagen den 24 mars kl.15 i Folkets hus i Dalsbruk.

 

Text: Ingrid Sandman

Foto: pressbild/Pette Rissanen

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram