Hastighetstavlorna får förarna att köra saktare

asennus_artikel_ps

En tavla sattes förra veckan upp på Åbovägen vid Amosparkens skola. 

Tavlorna som visar med vilken hastighet bilisterna kör har satts upp intill skolor på Kimitoön. En tavla sattes förra veckan upp på Åbovägen vid Amosparkens skola. Bilisterna ser med vilken hastighet de kör. Ifall de kör med tillåten hastighet visar tavlan ett glatt ansikte. Kör man överhastighet visar tavlan ett ansikte med sur min. NTM-centralen har lagt märke till att tavlorna faktiskt får bilisterna att köra saktare. En sådan tavla har redan länge funnits i Sagu.

Annonsbladets chefredaktör Michael Nurmi säger att han där hade kommit på att sådana tavlor kunde vara bra också på Kimitoön. Man funderade vidare på saken och presenterade idén för Amosparkens skola. Rektor Andreas Hollsten gillade den och det gjorde NTM-centralen också. 

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202116

 

Åbovägen hör till de trafiktätaste på Kimitoön. Målsättningen var att få en tavla åtminstone vid Amosparkens skola. Jussi och Jonas Lindberg tog hand om finansieringen och intäkterna från fjolårets julkonserter anslogs för ändamålet.

Jussi Lindberg gläds åt att hela ön tog idén till sig.

– Slutligen fick vi in pengar till hela fem tavlor, berättar han.

Kommunens infrachef Jonas Pomren kommer inte ihåg någon motsvarande insamling och tycker detta var en fin sak. Kommunborna har kraft och tillsammans kan man åstadkomma mycket. Kommunen svarade för installationen och sköter om servicen av tavlorna som fungerar med solenergi. 

Thomas Westerlund från Kimitopolisen säger skämtsamt att det blir billigare för bilisterna om de fås att hålla sig till rätt hastighet än att de bötfälls då de kör för fort och fastnar på polisbilens övervakningskamera.  Polisens kamerabil har ofta varit stationerad nära Amosparkensa skola eftersom många har brukat köra för fort just där.

Tavlor har satts upp också vid Taalintehtaan koulu, Västanfjärds skola samt framför Hulta daghem.

Text: Jerker Jokiniemi, Övers. :IS   

 

nopeustaulu_artikel_ps