Garnaffär går mot högsäsong

7.9.2018 - Michael Nurmi

IMG_9996

Dags att ställa igång för höstöppning! Sara Blomqvist och Tone Leganger.

För en del branscher på Kimitoön börjar högsäsongen vara över i och med att turistströmmen sinar och fritidsborna åkt till stan. I Garnhärvan i Kärra stämmer dock inte det här. Visst har handarbetsentusiasterna Tone Leganger och Sara Blomqvist haft gott om sommarkunder i det café de driver i tätt samarbete med Road Cafe’ Yttis, men nu till hösten börjar ju säsongen för garn och stickning! Med de här två verksamheterna – café och garnaffär - försöker man fylla hela säsongen och känner sig därmed inte beroende av turister.

Då Road Café Yttis nu stängt för säsongen, har damerna satt igång med att städa och flytta om. Garnrummet, där garnshopen funnits under sommaren, stängs till vintern, liksom pizzaköket. Det här för att slippa värma upp den stora gamla skolbyggnaden. Garnhärvan flyttar alltså tillbaka till det stora utrymmet, där verksamheten inleddes strax innan påsken i våras.

Även om några garnkunder nog tittat in också under sommaren (främst med stickningsidéer inför hösten), konstaterar damerna att ett pizzaställe och en garnshop dock inte har så många synergier.

Men Leganger och Blomqvist gläder sig över att folk numera kopplar ihop dem med Garnhärvan och kommer lite varstans fram med sina handarbetsrelaterade frågor och idéer. Hjälper till gör man gärna: både med att hitta mönster, rätt garn och med tips ifall någon kört fast i ett handarbetsprojekt.

Det populäraste garnet denna sommar har utan tvekan varit Baby merino av Drops, av vilket man gör t.ex. virkade sommartoppar, -tröjor och –ponchon. Ofta är det kommande barnbarn eller små bebisar man stickar åt. Men trendigt verkar det också vara att sticka (och sedan tova) så kallade ”eskimåtofflor” för att använda på de svala golven i sommarstugan.

HÖSTÖPPNING – med tema höst och sockor – blir det på fredag och lördag.

- Nu ska vi etablera oss på riktigt! säger Leganger.

Framöver ska man ytterligare utöka utbudet och också ta in några nya märken. Tanken är att fortsätta driva Garnhärvan, utan att behöva jobba på sidan om, vilket Leganger nu gjort tre dagar i veckan.

Dessutom har man nu kommit så långt med företagets webshop att det förutom grundläggande funktioner också går att bläddra genom Garnhärvans sortiment.

Text & foto: Emilia Örnmark

IMG_9989

Baby merino är ett av de allra populäraste garnen i Garnhärvan.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram