Färdas bakåt i tiden i Farmors Café

Amanda Enberg art

Amanda Enberg är en av ägarna till Farmors Café.

Är du intresserad av god mat, god stämning och en idyllisk lantlig omgivning? Högsåras härliga Farmors Café är då en plats som du bör besöka.

Ett par hundra meter från färjfästet vid Byviken på Högsåra ligger Farmors Café. Kaféet omges av en lantlig idyll med ängar precis bredvid. Då Annonsbladet anländer till kaféet kommer hundarna Tosca och Tilma springandes emot. Förutom hundarna har Farmors Café även kaniner i en bur på gården.

Det råder ett lugn över ön. Det enda som hörs är fågelkvitter och en gräsklippare ett par gårdar bort. Personalen ställer allting i ordning.

En av ägarna i familjeföretaget bakom Farmors Café, Amanda Enberg, träffar tidningens utsände. Enberg är född och uppvuxen på Högsåra. Hon förklarar att hennes mamma Ylva Enberg startade Farmors Café år 1994.

– Sedan starten har vi utvecklat kaféet med nya rätter och större område.

Förutom rätter från a la carté-menyn kan gästerna beställa läckra bakelser och andra sötsaker samt kalla drycker.

Farmors Café består av ett kök, en matsal, terrasser och en paviljong. På gården kan besökare bland annat spela volleyboll.

Att besöka Farmors Café är som att resa tillbaka i tiden till mellankrigstiden (ungefär 1918–1939), då Finland var ett agrart samhälle. På den här tiden var det vanligt att man bodde på stora gårdar på landsbygden eller i skärgården och inom familjerna hade man flera husdjur.

Mångkulturellt ställe. Så småningom anländer de första gästerna för dagen till Farmors Café. Både unga och äldre slår sig ner kring de olika borden för att beställa en kall drink eller glass, eller en bit mat. Besökarna blir snabbt fler.

Flera språk hörs om vartannat på Farmors Café. Amanda Enberg säger att kafépersonalen har en heterogen bakgrund.

– Bland kockarna och serveringspersonalen kommer flera från västra Nyland och huvudstadsregionen, men vi har även arbetare från Sverige – Norrköping och Göteborg –, Frankrike och Italien.

I köket arbetar bland annat Emil Järvinen från Ekenäs. Järvinen trivs bra vid Farmors Café och konstaterar att det är lätt att ta sig till Högsåra med egen båt, även ända från Hangö och Pargas.

– Farmors Café har ett bra läge här på ön. Jag är glad över att ha möjlighet att arbeta här. Vi har ett bra samarbete inom personalen och trevliga besökare.

Järvinen visar prov på sitt kunnande och lagar en smarrig rätt som redaktören får smaka på.

Emil Järvinen art

Emil Järvinen lagar smarriga rätter i Farmors Cafés kök.

Amanda Enberg beskriver Farmors Café som en plats som passar alla.

– Jag skulle säga att många av våra gäster är familjer. Men förstås besöker även andra oss.

Besökare tar sig lätt till ön utan egen bil. Många parkerar bilen i Svartnäs på fasta Kimitoön och promenerar in på färjan och på Högsåra. Ett annat miljövänligt alternativ är att färdas med cykel.

Amanda Enberg säger att spelmän som Benny Törnroos och Calle Pettersson kommer att besöka Högsåra ännu under sommaren.

– Vi hoppas på bra väder och många besökare under resten av säsongen, säger Amanda Enberg.

Text & foto: John Illman 

Suklaa unelma art

Förutom kalla drycker kan besökare avnjuta goda bakelser och andra sötsaker vid Farmors Café.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram