En innovativ ny köpman sökes

Knallis är till salu sedan en månad tillbaka.

Närbutiken i Lammala har varit i samma släkts ägo i 130 år. Snart är den sagan all.
Knallis i Västanfjärds centrum är till salu sedan en månad tillbaka. Den nuvarande köpmannen Åsa Storberg vill ge över ansvaret för butiken till någon annan.
– Mina barn är sysselsatta inom andra branscher. För egen del vill jag fortsätta med annat, exempelvis spendera mera tid med mina barnbarn.
Knallis har tillhört släkten Enestam i 130 år. Storbergs morfars far grundade butiken. Knallis har enligt henne fått sitt namn från att i tiderna ha byggts på en bergsknalle.
I livsmedelsbutiken arbetar tre personer förutom Storberg. Att hitta personal för somrarna har inte varit svårt.
Storberg känner till Knallis sedan barnsben. Hon är uppvuxen i butiken och har arbetat där i 30 år, senaste 20 åren som VD.
– Att sälja butiken är ett beslut som jag har övervägt noga en längre tid. Det har inte varit ett lätt beslut och jag tror inte det här kommer att vara en snabb process.

VÄSTANFJÄRD med sina drygt 700 invånare är Kimitoöns tredje största befolkningscentrum efter Kimito och Dalsbruk. I Lammala finns förutom Knallis även en frisör, Lammala-Boden – som är öppen sommartid och ett bibliotek.
I Knallis finns förutom livsmedel även en apotekspunkt, hemmets småjärn, garn och husgeråd, post, tippning, så kallad ”tvättförmedling”, bensin och gas.
På övre våningen finns ett butiksmuseum med många intressanta föremål. Storberg anser att Västanfjärd behöver absolut en egen butik.
– Knallis betyder mycket för byborna här. Jag vill se att någon som har visioner och intresse att utveckla byabutiken i en positiv riktning tar över ansvaret.
Hon kastar fram utvecklingsförslag som att göra om övre våningen till terrass eller bostad. Eller varför inte ett gym eller kontor för massage eller skönhetsvård?

KNALLIS har ett gott samarbete med ortens föreningar. Butiken sköter bland annat om vinsterna till VUF:s bingon, som ordnas under sommaren och annat smått och gott till olika tillställningar.
Storberg tillägger att som en byabutik har Knallis ingen möjlighet att konkurrera prismässigt med stormarknader på annat håll.
– Men vi ger en god och personlig betjäning åt våra kunder.
Kalkholmens bryggor skymtas från Knallis övre våning. Storberg säger att då Kalkholmen utvecklas vore det skäl att också utveckla Knallis och övriga Lammala centrum. Det gäller att skapa synergieffekter. Trots att Västanfjärd är en mindre ort flyttar nya människor in i byn.
– Västanfjärd skulle behöva speciellt fler barnfamiljer. Skolan i Nivelax ligger i en fin miljö och inte särskilt långt härifrån. Västanfjärd är en trygg plats att växa upp på.

TEXT & FOTO: JOHN ILLMAN

Åsa Storbergs släkt har ägt Knallis i 130 år.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram