Uusi innovatiivinen kauppias halutaan

31.8.2023 - annonsbladet

Knallis on ollut myynnissä kuukauden.

Lammalan lähikauppa on ollut saman perheen omistuksessa 130 vuotta. Pian tuo tarina on ohi.
Knallis Västanfjärdin keskustassa on ollut tullut myyntiin kuukausi sitten. Kauppias Åsa Storberg haluaa siirtää vastuun kaupasta jollekin toiselle.
– Lapseni työskentelevät muilla aloilla. Omalta osaltani haluan jatkaa muita asioita, kuten viettää enemmän aikaa lastenlasteni kanssa.
Knallis on kuulunut Enestamin sukuun 130 vuotta. Storbergin isoisän isä perusti liikkeen. Hänen mukaansa Knallis sai nimensä siitä, että se on aikoinaan rakennettu kallion nyppylälle.
Storbergin lisäksi ruokakaupassa työskentelee kolme henkilöä. Kesätyöntekijöiden löytäminen ei ole ollut vaikeaa.
Storberg on tuntenut Knalliksen lapsuudesta asti. Hän varttui myymälässä ja on työskennellyt siellä 30 vuotta, joista viimeiset 20 vuotta toimitusjohtajana.
– Myymälän myyminen on päätös, jota olen harkinnut tarkkaan pitkään. Päätös ei ole ollut helppo, enkä usko, että siitä tulee nopea prosessi.

REILUN 700 asukkaan Västanfjärd on Kemiönsaaren kolmanneksi suurin asutuskeskus Kemiön ja Taalintehtaan jälkeen. Knalliksen lisäksi Lammalassa toimii parturi-kampaamo, kesäisin auki oleva Lammala-Boden sekä kirjasto.
Ruoan lisäksi Knalliksella on apteekkipiste, kodin pienrautatarvikeet, langat ja talousvälineet, posti, taloustavarat, niin sanottu "pyykkivälitys", bensiini ja kaasu.
Yläkerrassa on kauppamuseo, jossa on monia mielenkiintoisia esineitä.
Storbergin mielestä Västanfjärd tarvitsee ehdottomasti oman myymälän.
– Knallis merkitsee paljon kyläläisille täällä. Haluan nähdä jonkun, jolla on näkemystä ja kiinnostusta kehittää kyläkauppaa positiiviseen suuntaan, ottavan vastuun.
Hän heittää eteenpäin kehitysehdotuksia, kuten yläkerran muuttamista terassiksi tai asunnoksi. Tai miksi ei kuntosali tai toimisto hierontaa tai kauneudenhoitoa varten?

KNALLIKSELLA on hyvä yhteistyö paikallisten yhdistysten kanssa. Kauppa huolehtii muun muassa kesän aikana järjestettävän VUF:n bingon voitoista sekä muista pienistä asioista erilaisiin tapahtumiin.
Storberg lisää, että kyläkauppana Knalliksella ei ole mitään keinoa kilpailla hinnalla suurmarkkinoiden kanssa.
– Mutta tarjoamme asiakkaillemme hyvää ja henkilökohtaista palvelua.
Kalkholmenin laiturit näkyvät Knalliksen yläkerrasta. Storberg sanoo, että kun Kalkholmenia kehitetään, kannattaisi kehittää myös Knallista ja muuta Lammalan keskustaa. Kyse on synergianvaikutuksien luomisesta. Vaikka Västanfjärd on pienempi paikkakunta, kylään muuttaa uusia ihmisiä.
– Västanfjärd tarvitsee erityisesti lisää lapsiperheitä. Koulu Nivelaxissa sijaitsee mukavassa ympäristössä eikä kovin kaukana täältä. Västanfjärd on turvallinen paikka kasvaa.

TEKSTI & KUVA: JOHN ILLMAN

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram