En dag på brandstationen i Dalsbruk

30.11.2023 - annonsbladet
Julia Sjöholm och Kira Vahlsten från junioravdelningen hade hand om en station under evenemanget.

På lördagen ordnade Dragsfjärds halvordinarie brandkår, som enda av öns brandkårer detta år, evenemanget ”En dag på brandstationen” i brandstationen i Dalsbruk.  Man hade byggt upp programmet med olika stationer för besökarna. På en station fick man spruta vatten med en gammaldags brandspruta mot en husmodell för att släcka lågorna i fönstren. Besökarna kunde prova på att gå i trappor med rökdykaraggregat samt utföra förstahandssläckning. Andreas Nyman poängterar hur viktigt det är att kunna använda sig av handbrandsläckare. Många har en sådan hemma, på stugan, i båten eller i bilen men vet nödvändigtvis inte hur man snabbt använder den för att släcka en brand. Evenemanget besöktes till största delen av barnfamiljer. Barnen fick brandhjälmar i plast och kunde också planera en egen brandsläckare. På plats fanns också Röda Korset samt TYKS akutens Kimitoö-ambulans. Besökarna kunde bekanta sig med både brandbil och ambulans samt bilarnas utrustning. Man stöda verksamheten genom att köpa varm grillkorv samt kaffe eller saft med tilltugg.

Brandkåren har en aktiv junioravdelning med ett tiotal medlemmar. Julia Sjöholm och Kira Vahlsten satt under evenemanget vid ett bord och delade ut saker till barnen. Kira berättar att hon blev intresserad av verksamheten redan som åttaåring då brandkåren besökte skolan. Då hon sedan var elva år började hon i juniorverksamheten tillsammans med kompisen Julia, som också tyckte att det lät som en intressant hobby. Flickorna har träning varje onsdag, då de varvar teori med praktiska övningar. De ser fram emot att fortsätta i verksamheten tills de blir stora nog att få åka med på riktiga utryckningar. Även Liam Ginlund och Andreas Sandell trivs mycket bra i brandkårens junioravdelning. Deras intresse väcktes liksom Kiras, då brandkåren besökte skolan.

TEXT & FOTO: MARIA MANELIUS

Theo Svenlin
Theo Svenlin, 2 år, tyckte att brandbilen var spännande.
Andreas Nyman
Andreas Nyman är nöjd över lördagens evenemang på brandstationen och uppmanar personer som är intresserade av brandkårens verksamhet att ta kontakt.
Andreas Sandell ja Liam Ginlund
Liam Ginlund övervakar då Andreas Sandell släcker en eld med handbrandsläckare.
På plats fanns både brandbil och ambulans.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram