Emma Malm vill bli Finlands lucia

25.10.2023 - annonsbladet
Emma trivs vid stranden vid barndomshemmet.

Förra veckan offentliggjordes namnen på de tio som kandiderar för att bli Finlands lucia år 2023. Bland kandidaterna hittar vi Dalsbruksbon Emma Malm, 19 år, som enda åbolänning. Emma berättar att hon redan förra året tänkte lämna in en ansökan, men av olika orsaker blev det inte av då. Hon blev både överraskad och glad då hon fick besked om att hon blivit utvald som en av tio kandidater. Det första hon gjorde var att ringa sin mamma för att berätta den glada nyheten.

LUCIATRADITIONEN har varit viktig för Emma hela livet. Hennes mammas morbror fyller år på luciadagen och Emma och hennes syskon har haft som tradition att lussa för honom varje år. Hon har också varit lucia i dagis och i lågstadiet var hon skolans lucia då hon gick på tredje klassen. Det bästa luciaminnet har hon från året då hon medverkade i Dragsfjärds luciafölje. Det var en rolig och annorlunda luciamorgon då allting inte gick som på Strömsö, men det ordnade sig i alla fall och blev en fin dag. Emma berättar också att hon nästan alla år deltagit i kröningen av lucia i kyrkan.

Familjen, som består av mamma och pappa samt 7 syskon är förstås glada och stolta över Emmas nominering till luciakandidat. Både familjen och vännerna har lovat stötta Emma hela vägen, vilket hon är tacksam för. Hon tillbringar mycket tid med familjen och vänner. Emma har en egen lägenhet i Dalsbruk och arbetar för tillfället på Hannahemmet som vårdbiträde. Det är ett jobb hon trivs med. Hon säger att hon är en social person och gillar möten med människor. Annars beskriver Emma sig som empatisk och medmänsklig. Hon har lätt för att möta människor och lyssna på dem. Hon är också väldigt snäll och hjälpsam. Hon tycker om att sjunga och skulle gärna börja spela teater igen. Hon är också aktiv i Dalsbruks sjöscouter. 

UNDER tisdagen besökte Emma Helsingfors för ”De tios dag”, då alla årets luciakandidater träffades för första gången. Röstningen startar den 28 oktober och pågår fram till den 15 november. Följande dag offentliggörs vem som blir årets Finlands lucia. Det är Folkhälsan som tillsammans med Yle och Hufvudstadsbladet står för arrangemanget.

TEXT & FOTO: MARIA MANELIUS

Emma Malm från Dalsbruk är en av tio kandidater för Findlands lucia.
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram