Då hela Finland bakar är det Riitta som är bäst

1.2.2019 - Michael Nurmi

rittu

Visst hade du det också på känn? Att det är Riitta Wuorio-Bäck som tar hem vinsten i mtv3:s tävlingsprogram Koko Suomi leipoo (Hela Finland bakar). För det var ju just så det gick. Finalen sändes i tv på måndag kväll, men hade lagts upp på webben redan natten till måndag.

Då nyheten släpptes var det mångaville gratulera Wuorio-Bäck på olika sätt: blommor, champagne, gåvor, samtal och sms ramlade in. Hon berättar att många följt med varenda del av programmet. Också på Annonsbladets Facebooksida fick inlägget uppmärksamhet, och gillas av över 500 personer.

Programmet bestod av tio avsnitt och från början av tolv deltagare. En efter en föll deltagarna ut längs med säsongen, tills bara tre återstod i finalen. Den första uppgiften i finalprogrammet var att tillreda kalakukko, den andra uppgiften var att på tre timmar baka sin egen paradkaka som dripcake, med tema trädgård. Ingredienserna i Wuorio-Bäcks paradkaka har alla sin egen betydelse (se ruta invid artikeln), vilket inte kom fram i finalprogrammet.

ATT WUORIO-BÄCK vann tävlingen klarnade redan då programmet spelades in i augusti 2017. Att bära på hemligheten så länge var inte roligt.

- Jag var ju själv så lycklig, men kunde inte visa det för andra än den egna familjen, säger Wuorio-Bäck.

Under tävlingen lärde hon sig en hel del, t.ex. rent tekniska färdigheter som ingick i tävlingsmomenten.

- Tävlingen har gett mig självförtroende och visat att jag klarar någonting i alla fall. Och så har jag fått många nya vänner med samma bakningsintresse. Det var en sommar jag aldrig glömmer – den var både spännande och skrämmande.

EN DRÖM BLEV verklighet då Wuorio Bäck nyligen öppnade sitt eget café. Det går under namnet Cake my Way och finns i Villa Lande i Kimito. Den första tiden har kunderna varit fler än Wuorio-Bäck vågat hoppas på och diskarna har tömts varje dag.

- Lättlunchen började jag med i går, och i dag sålde den slut på en timme, sade hon på tisdagen.

 

Så här knyter ingredienserna i Ritta Wuorio-Bäcks vinnarkaka an till hennes egen trädgård:

Maskrosmarmelad: 

Maskros var den första blomman i min trädgård

Citron: 

Citronfjärilar hör till i min trädgård

Vallmofrön: 

De symboliserar myrorna. Mitt i min trädgård finns en myrstack, som jag aldrig gör mig av med, eftersom det sägs att myror håller ormarna borta.

Rabarbersylt: 

efter fyra år av väntan gav min egen rabarber skörd

Grön smörkräm:

Jag hoppas att gräsmattan hålls grön och inte torkar

Choklad-/kaffesås: 

Sommarmorgonens kaffestund i trädgården

Sockerflarn: 

Sommarregn – utan det torkar allt i trädgården

Rosor: 

Min första rosenbuske planterade jag i min trädgård som minne av Koko Suomi leipoo-resan. Kronbladen kommer i framtiden att få pryda tårtor förhoppningsvis i mitt eget lilla café i Kimito centrum.

Torkade kronblad av rosor: 

För att njuta av rosor året om.

 

Text: EMILIA ÖRNMARK KÄÄNNÖS: INGRID SANDMAN foto: privat/kuva: yksityinen

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram