Bokutgivningsfest i Kojan för ny barnbok

kristina_hakola-wass_art

Kristina Hakola-Wass med sin debutbok "Alla sover inte".

Lördagen den 13 maj klockan 14.00 håller Kristina Hakola-Wass en bokutgivningsfest i antikvariat Kojan i Dalsbruk för sin nyutkomna barnbok ”Alla sover inte”. Hakola-Wass har ett förflutet som mångårig biblioteksfunktionär i biblioteket i Dalsbruk och hon berättar att hon genom sitt arbete sysslade mycket med specialböcker för barn. I hemmet lästes också mängder av böcker för de två sönerna. Tanken på att skriva en egen barnbok grodde redan under tiden i biblioteket, och så småningom började hon arbeta med texten till boken. Hon filade på texten i några år och sökte efter en illustratör. Hon letade efter någon som ritar på ett gammaldags mjukt sätt. Då hon såg en bild på Mösse, ritad av Sebastian Dahlström, hade hon hittat sin illustratör. Samarbetet har förlöpt väl. Både Hakola-Wass och Dahlström har kommit med idéer under processen och diskuterat sig fram till lösningar. Hon berättar att det har varit utmanande för en amatör att få text och bild att synkronisera. De får gärna berätta olika saker för att få en bredare berättelse. Storyn hade hon rätt klar för sig från start, men händelserna har omformats under processens gång. En del figurer och oväsentliga händelser har tagits bort, medan annat har kommit till. Den röda tråden i boken är hur mjukisdjuren samarbetar och stöder varandra. Viktigt var också för Hakola-Wass att handlingen äger rum just i sjukhuskorridorerna, som är en värld för sig.

– Jag ville skriva en sjukhusbok för barn om vardagen och äventyr på sjukhuset, de flesta sjukhusböcker för barn fokuserar på fakta om mediciner, undersökningar, operationer och kliniskt arbete, säger Hakola-Wass.

Som barn var hon själv astmatiker och tillbringade mycket tid i sjukhusmiljö. Favoritboken var ”Bettinas hemlighet” av Britt G. Hallqvist, en äventyrsbok i sjukhusmiljö.

(artikeln fortsätter under annonsen)

11.5_kompass_254x140_HighRes

I DEBUTBOKEN beger sig vännerna Mösse, Voff-voff och Pikkuliten från avdelningen för mjukisdjur och dockor iväg på ett farligt äventyr. De måste hitta sin bortrövade kompis, Lilla Panda, utan att bli upptäckta. Tillsammans med andra figurer tar de sig sedan genom sjukhusets korridorer mot barnavdelningen. Hakola-Wass berättar att några av mjukisdjuren i berättelsen har sitt ursprung i riktiga mjukisdjur. Voff-voff är äldste sonen Jannes och Lilla Panda yngste sonen Niklas kära gosedjur, medan Mösse är illustratören Sebastian Dahlströms mjukis.

Boken är utgiven på eget förlag och tryckt i Vasa. Hakola-Wass är mycket nöjd med tryckeriarbetet och bokens utformning. Upplagan på 260 exemplar säljs i Kojan och av författaren själv. Boken rekommenderas från tre år och uppåt, en övre gräns behövs inte för några böcker enligt författaren. Barnböcker kan läsas av alla åldrar. 

 

Text & foto: Maria Manelius

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram