Ät Ute lockar till vardagslyx – matutbudet väldigt brett

[:sv]

mat

– Kimitoöns restauranger är välbesökta när det är sommar, men under vinterhalvåret är det naturligtvis lugnare. Nu, mitt i gråvädret, kan det inte vara fel att unna sig och vännerna lite vardagslyx i form av god mat.

Det säger Ät Ute-evenemangets koordinator Jenni Moberg vid kommunens utvecklingsavdelning. Hon har engagerat med de flesta av öns restauranger, caféer och matföretagare i evenemanghelgen. Den bärande tanken är att alla som deltar serverar något speciellt som ett komplement till den vanliga matsedeln.

Moberg berättar att man väntar sig matgäster både från ön och från närregionerna, därför marknadsförs Ät Ute också utanför ön. Enligt henne bidrar den gemensamma kraftansträngningen i bästa fall till ett par dar extra högsäsong för krögarna – och till många fina smakupplevelser för besökarna.

Det bästa sättet att hålla sig à jour med matsedlarna är att följa med evenemanget på nätet.

– Den nyaste informationen om menyer och matställen finns i Visit Kimitoöns facebookevenemang ”Ät Ute”. Även kommunens turistsidor visitkimitoon.fi informerar om vad som är på gång, upplyser hon.

BED & Breakfast Kansakoulu står för den kanske våghalsigaste – och samtidigt förmodligen den högaktuellaste – menyn med rätter som är gjorda av överblivna matvaror från mataffärer.

– Matvarorna kommer från lokala affärer. I köket har vi kända tv-kockar som svarar för tillredningen, berättar restaurangens ägare och idéspruta Pasi Tamminen.

I Café Vivan på Söderlångvik gård avnjuts franska viner till en middag i fransk stil.

– Vingården Les Chais du Port de la Lunes grundare, kimitoöbördiga Annica Landais-Haapa, berättar om Bordeauxregionens modernare viner och om sina erfarenheter från den franska vinvärlden, preciserar Söderlångvik gårds koordinator Susanne Grönroos.

I Café Adèle i Sagalund serverar Anu Taivainen rätter som nästan helt och hållet är tillredda av öns egna råvaror. Ett stenkast därifrån, i Wrethalla, har fiskrökeriet och cateringföretaget Laxtomten dukat upp ett lite bättre skärgårdsbord.

I KIMITO BREWING kan besökarna träffa bryggaren Jonas Sahlberg och handla i bryggeriaffären. Sahlberg är entusiastisk över ”Ät Ute” och hoppas att alla som verkar i branschen tar vara på chansen att delta.

– Det är jättebra att sådant här ordnas. Nu hoppas jag att evenemanget lockar fram experimentlustan hos alla företag. Vi i bryggeriet är ännu öppna för samarbete om till exempel någon mathantverkare har en rolig idé och den går att genomföra – att sälja mathantverk i bryggeributiken skulle sitta superfint! Det är bara att ta kontakt, hälsar Sahlberg.

JENNI MOBERG berättar att ”Ät Ute” ska bli årligen återkommande under höstlovsveckan 42, från fredag till söndag.

 

Följande företag deltar i ”Ät Ute”

Ät Ute -kampanjaan osallistuvat yritykset

Restaurang Portside,

Stallbacksvägen 8, Dalsbruk/Tallimäentie 8, Taalintehdas

Café Holmbergs Four C,

Hertsbölevägen 1, Dalsbruk/ Hertsbölentie 1, Taalintehdas

Ruukin Sauna,

Parkvägen 2, Dalsbruk/ Puistotie 2, Taalintehdas

Storfinnhova Gård,

Finnhovavägen 163, Björkboda/ Finnhovantie 163, Björkboda

Ravintola Kansakoulu,

Brännbodavägen 71, Brännboda/ Brännbodantie 71, Brännboda

Hostel Panget och Pub Emma,

Pensionatsvägen 6, Dragsfjärd/ Täysihoitolantie 6, Dragsfjärd

Café Vivan,

Amos Andersons väg 2, Dragsfjärd/Amos Andersonint. 2, Dragsfjärd

Café Adèle,

Museivägen 7, Kimito/ Museotie 7, Kemiö

Laxtomten @Wrethalla,

Museivägen 7, Kimito/ Museotie 7, Kemiö

Kimito Brewing,

St Andreasvägen 3, Kimito/ Pyhän Andreaksentie 3, Kemiö

Bycafé Lalla Vinde,

Engelsbyvägen 8, Kimito/ Engelsbyntie 8, Kemiö

 

Text: Sam Cygnel

[:fi]
mat

– Kemiönsaaren ravintoloilla riittää kesäisin asiakkaita. Talvisaika on tietenkin hiljasempi. Nyt, kun syksy tuntuu harmaalta, kannattaa lähteä ystävien kanssa kokemaan hieman arjen luksusta hyvän ruoan merkeissä.

Näin Ät Ute -tapahtuman koordinaattori, Jenni Moberg kunnan kehittämisosastolta. Hän on saanut mukaan useimmat saaremme ruokapaikoista, kahviloista ja ruokayrittäjistä. Perusajatuksena on, että tapahtumaan osallistuvat tarjoaisivat jotakin erikoista tavallisen ruokalistansa ohella.

Moberg kertoo, että järjestäjät odottavat paikalle saapuvan ruokailijoita niin saarelta kuin lähiseuduiltakin. Siksi Ät Ute markkinoidaan myös saaren ulkopuolella. Hänen mukaansa yhteinen ponnistus parhaimmillaan suo ravintoloitsijoille pari ylimääräistä huippukausipäivää – sekä ruokailijoille useita mukavia makuelämyksiä.

Paras tapa tutustua ruokalistoihin on tapahtuman seuraaminen netistä.

– Uusimmat tiedot ruokalistoista ja -paikoista löytyvät Visit Kimitoön -facebooktapahtumien joukosta. Kunnan matkailusivusto visitkimitoon.fi tiedottaa myös tapahtumasta, Moberg kertoo.

BED & BREAKFAST Kansakoululla lienee rohkein – ja samalla ajankohtaisin – ruokalista: ruokakauppojen ylijäämistä valmistettua ruokaa.

– Raaka-aineet ovat peräisin paikallisista kaupoista. Keittiössämme uurastavat televisiosta tuttuja kokkeja, ravintolan omistaja ja idean keksinyt Pasi Tamminen kertoo.

Söderlångvikin Café Vivanissa nautitaan ranskalaisia viinejä ranskalaisella illallisella.

– Viinitila Les Chais du Port de la Lunen perustaja, Kemiöstä kotoisin oleva Annica Landais-Haapa, kertoo Bordeauxseudun uudenaikaisista viineistä ja kokemuksistaan Ranskan viinimaailmasta, Söderlångvikin kartanon koordinaattori Susanne Grönroos kertoo.

Sagalundin Café Adèlessa Anu Taivainen tarjoaa miltei yksinomaan saaren raaka-aineista valmistettuja ruokia. Kivenheiton päässä, Wrethallassa, kalansavustamo ja cateringyritys Laxtomten kattaa tavallista hienomman saaristolaispöydän.

KIMITO BREWINGISSÄ vierailijat pääsevät tapaamaan olutpanjija Jonas Sahlbergin. Panimosta voi ostaa olutta. Sahlberg on innoissaan ”Ät Ute” -kampanjasta. Hän toivoo kaikkien alan ihmisten osallistuvan tapahtumaan.

– On tosi hyvää, että tällaista järjestetään. Toivonkin tapahtuman houkuttelevan esille kaikkien yrittäjien kokeiluhalun. Me täällä panimossa suhtaudumme edelleen avoimesti yhteistyöhön, mikäli joku ruoka-artesaani keksii hauskan idean, joka on toteutettavissa. Artesaaniruoan myyminen panimomyymälässä olisi tosi kivaa! Ottakaa yhteyttä! Sahlberg sanoo.

JENNI MOBERG kertoo, että syyslomaviikon aikana, viikolla 42, järjestettävästä Ät Ute -tapahtumasta tulee vuosittainen. Tapahtuma kestää perjantaista sunnuntaihin.

 

Följande företag deltar i ”Ät Ute”

Ät Ute -kampanjaan osallistuvat yritykset

Restaurang Portside,

Stallbacksvägen 8, Dalsbruk/Tallimäentie 8, Taalintehdas

Café Holmbergs Four C,

Hertsbölevägen 1, Dalsbruk/ Hertsbölentie 1, Taalintehdas

Ruukin Sauna,

Parkvägen 2, Dalsbruk/ Puistotie 2, Taalintehdas

Storfinnhova Gård,

Finnhovavägen 163, Björkboda/ Finnhovantie 163, Björkboda

Ravintola Kansakoulu,

Brännbodavägen 71, Brännboda/ Brännbodantie 71, Brännboda

Hostel Panget och Pub Emma,

Pensionatsvägen 6, Dragsfjärd/ Täysihoitolantie 6, Dragsfjärd

Café Vivan,

Amos Andersons väg 2, Dragsfjärd/Amos Andersonint. 2, Dragsfjärd

Café Adèle,

Museivägen 7, Kimito/ Museotie 7, Kemiö

Laxtomten @Wrethalla,

Museivägen 7, Kimito/ Museotie 7, Kemiö

Kimito Brewing,

St Andreasvägen 3, Kimito/ Pyhän Andreaksentie 3, Kemiö

Bycafé Lalla Vinde,

Engelsbyvägen 8, Kimito/ Engelsbyntie 8, Kemiö

 

Text: Sam Cygnel

[:]